Kijev konačno dočekao; MMF: Test podrške

Izvor: B92, 19.Maj.2016, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev konačno dočekao; MMF: Test podrške

Vašington -- Tim Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dogovorio je isplatu 1,6 milijardi dolara novih sredstava Ukrajini, nakon dugog odlaganja nove tranše pomoći.

Pomoć je odlagana zbog previranja unutar ukrajinske vlade i stalnih problema s korupcijom.

MMF je saopštio sinoć da je Ukrajina "postigla značajan napredak u obnovi makroekonomske stabilnosti", ali je pozvao na borbu protiv korupcije, koja predstavlja "lakmus test" za dalju međunarodnu podrški >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vladi u Kijevu, prenosi agencija AFP.

Sredstva će, međutim, biti puštena tek posle formalnog odobrenja Borda direktora MMF-a, koje se očekuje u julu, navodi se u saopštenju Fonda.

"Zbog toga je važno da vlast pojača napore kako bi učvrstila fiskalnu i finansijsku stabilnost, odlučno poboljšala transparentnost i vladavinu prava, i reformisala veliki i neefikasan sektor državnih preduzeća", ističu iz MMF-a.

Tim MMF-a je izvršio proveru rezultata mera koje je ta zemlja sprovela u okviru zahteva utvrđenih kreditnim aranžmanom vrednim 17,5 milijardi dolara, postignutom marta 2015, i utvrdio da je Kijev napravio dovoljan napredak na planu reformi i zaslužio novu tranšu.

Revizija MMF-a je trebalo da bude završena u drugoj polovini prošle godine.

MMF je nezadovoljan zbog sporog donošenja bolnih mera "stezanja kaiša", čemu su se usprotivile populističke stranke u Ukrajini, što je doprinelo slabljenju političkih lidera koji su došli na vlast tokom uličnih nemira u Kijevu u februaru 2014. godine.

Optužbe za korupciju na najvišim nivoima vlasti doveli su u aprilu ove godine do ostavke premijera Arsenija Jacenjuka, koga je na funkciji zamenio Vladimir Grojsman.

Do sada je Ukrajini uplaćeno samo 6,7 milijardi dolara sredstava u okviru trogodišnjeg kreditnog programa. Pored podrške Evropske unije, sredstva MMF-a su očajnički potrebna Ukrajini za finansiranje vlasti i stabilizaciju ekconomije, navodi AFP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.