Kijev, inauguracija i eksplozija

Izvor: RTS, 07.Jun.2014, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev, inauguracija i eksplozija

Petro Porošenko, 48-godišnji ukrajinski milijarder, položio je zakletvu u parlamentu i postao peti predsednik Ukrajine od sticanja nezavisnosti te zemlje 1991. godine. Poručio je da ne želi ni rat ni osvetu, već mir. Putin naredio da se ojačaju granične snage između Rusije i Ukrajine. Ubijen zvaničnik u Donjecku.

19.00 - Vojska nastavlja da granatira >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sela Semenovka i Čerevkovka kod Slavjanska. Ima mrtvih, kažu za Ria novisti predstavnici gradske uprave. 

15.50 - Ubijen pomoćnik predsednika Vrhovnog saveta "Narodne republike Donjeck", javlja Raša tudej.

14.40 - Predstavnik pobunjenika "Donjecke narode republike" poručio da će borbe biti nastavljene, uprkos apelu ukrajinskog predsednika Porošenka da polože oružje, prenosi Rojters.

14.10 - U blizini predsedničke palate u centru Kijeva eksplodirao zadnji deo automobila marke "infiniti". Uzrok eksplozije još se utvrđuje, javlja agencija Unijan.

Novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko je u govoru posle inauguracije pozvao separatiste na istoku zemlje da polože oružje i rekao da će garantovati bezbedan povratak ruskih boraca kući.

Ruski TV kanal Zvezda je saopštio da je izgubio kontakt sa dva svoja novinara koji su poslati da izveštavaju iz istočne Ukrajine.

Njih je privela ukrajinska Nacionalna garda, javlja Itartas. Optuženi su da su nadgledali kontrolni punkt, izjavio je izvor koji nije želeo da bude imenovan.

TV Zvezda je ranije objavila na svom veb sajtu da ruska ambasada u Ukrajini pokušava da izdejstvuje oslobađanje dvojice novinara.

Rusija je zatražila oslobađanje novinara i pozvala Ukrajinu da "prekine sve ilegalne aktivnosti prema ruskim i drugim stranim novinarima kako bi mogli u bezbednim uslovima da obavljaju svoju profesiju".

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je da se preduzmu sve "pravne mere" kako bi novinari bili što pre oslobođeni.

"Ja ne želim rat, ne želim osvetu. Želim mir i želim da zavlada mir. Molim vas, položite oružje i ja garantujem imunitet svima koji nisu okrvarili ruke", izjavio je Porošenko poslanicima parlamenta posle polaganja zakletve.

Obećao je da će očuvati jedinstvo zemlje, a stanovnicima Donjeckog regiona, koji je uglavnom u rukama proruskih snaga, obećao je da će decentralizovati vlast i garantovati slobodnu upotrebu ruskog jezika, prenose agencije.

Porošenko je istakao da neće biti kompromisa sa Rusijom po pitanju proevropskog stava i statusa poluostrva Krima.

"Krim je bio i ostaće ukrajinski. Ja sam to jasno rekao ruskom predsedniku u Normandiji", rekao je on o jučerašnjem susretu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Itartas navodi da je Porošenko rekao da je spreman da odmah potpiše ekonomski deo sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU i da bi u Ukrajini trebalo da budu održani vanredni parlamentarni izbori.

Inauguraciji Porošenka za novog predsednika Ukrajine, prisustvovalo je 56 stranih delegacija, od kojih su se u 23 delegacije nalazili šefovi država, vlada i parlamenta.

Srbiju je na inauguraciji u Kijevu predstavljao savetnik predsednika Srbije za spoljne poslove Ivan Mrkić.

Dok je Porošenko polagao zakletvu, snažna eksplozija automobila potresla je centar Kijeva. Policija još nije saopštila uzrok eksplozije.

Prema navodima sa lica mesta, u pitanju je automobil marke "inifiniti" u vlasništvu je Kijevljanina starog 50 godina.

Kako javljaju ukrajinske agencije, vozač je pretrpeo otvoreni prelom kuka i amputirana su mu dva nožna prsta.

U međuvremenu, predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se ojačaju granične snage između Rusije i Ukrajine kako bi sprečili ilegalne prelaske granice.

Zvanični Kremlj je saopštio da je predsednik Rusije tražio da se preduzmu sve neophodne mere za jačanje državne granice sa Ukrajinom da bi zaustavili sve ilegalne prelaske granice, prenosi Itartas.

Putin je juče u Francuskoj rekao da su njegovi sastanci sa zapadnim liderima bili pozitivni, a razgovor sa američkim predsednikom Barakom Obamom ocenio je kao "značajan".

"Mislim da je razmena mišljenja bila veoma pozitivna", rekao je Putin novinarima povodom razgovora koje je vodio na marginama svečanog obeležavanja 70 godina savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svetskom ratu, prenele su agencije.

O susretu sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom Putin je rekao da pozdravlja njegove namere da zaustavi nasilje u Ukrajini, rekavši da Kijev mora da prestane sa kaznenom operacijom na jugoistoku zemlje i da za to ne postoji alternativa za rešenje krize na miran način.

Prema američkim izvorima Obama je pozvao Moskvu da odmah počne da sarađuje sa Kijevom na smanjenju tenzija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.