Kijev i Zapad pokušavaju da iskrive sporazum iz Minska

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Feb.2015, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev i Zapad pokušavaju da iskrive sporazum iz Minska

MOSKVA - Rusija je saopštila da je zabrinuta zbog pokušaja Kijeva i Zapada da iskrive mirovni sporazum o Ukrajini, zaključen nedavno u Minsku.

"Ozbiljnu zabrinutost u Moskvi izaziva činjenica da su zvaničnici Ukrajine, kao i nekih zapadnih zemalja, uključujući SAD, počeli da pokazuju solidarnost sa mišljenjem radikalnih nacionalnista iz Vrhovne rade i da iskrivljuju sporazum iz Minska uoči prekid vatre u Ukrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u ponoć", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

U saopštenju se ističe da Rusiju naročito zabrinjava što Kijev i Zapad dovode u sumnju primjenu konkretnih odredaba dokumenta koji su zvanično podržali predsjednici Rusije, Francuske i Ukrajine, Vladimir Putin, Fransoa Oland i Petar Porošenko, te njemački kancelar Angela Merkel.

Moskva smatra da predstavnici regiona Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine pokazuju odgovoran odnos prema svojim obavezama, dok izjave ukrajinskih političara u Kijevu izazvaju sumnju, prenio je AFP.

"Potvrđujemo da je glavna poruka sporazuma iz Minska da je neophodno okončati sukobe, povući teško naoružanje i započeti ustavne reforme", navodi se u saopštenju.

Do stupanje na snagu novog prekida vatre ostalo je još nekoliko časova, ali sukobi i vojne aktivnosti na obje strane ne jenjavaju.

Od artiljerijske vatre u centru Donjecka danas su poginula dva civila.

U Gorlivki, gradu dvadesetak kilometara od Debalceve, čitav dan se vode do sada najžešće borbe vojske Ukrajine i proruskih aktivista.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.