Kijev će biti spreman za razgovore ako ukrajinske snage preuzmu kontrolu nad granicom iz 1991. — Zelenski

Izvor: Vostok.rs, 02.Jul.2023, 14:56

Kijev će biti spreman za razgovore ako ukrajinske snage preuzmu kontrolu nad granicom iz 1991. — Zelenski

Vlada u Kijevu će biti spremna da vodi razgovore o okončanju sukoba u Ukrajini ako njene oružane snage preuzmu kontrolu nad granicama za koje ta zemlja veruje da su međunarodno priznate, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sančezom. 
Ove granice bi uključivale Krim, Donbas i regione Zaporožja i Hersona, odgovorio je predsednik na pitanje da li bi Ukrajina bila spremna za razgovore ako njene trupe povrate kontrolu nad pozicijama koje su držale pre nego što je Rusija započela svoju specijalnu vojnu operaciju u februaru 2022. „Da li smo spremni za diplomatsko rešenje i na kakvo smo to diplomatsko rešenje spremni ako smo na granicama od 24. februara? izjavio je Zelenski, ponavljajući pitanje novinara, prema snimku konferencije za novinare koji je objavio u Telegramu. „To nisu bile naše granice 24. februara, to je bila linija sukoba“, nastavio je on. „I zato još jednom naglašavamo: Ukrajina će biti spremna za neki format diplomatije kada zaista budemo na svojim granicama, na našim stvarnim granicama po međunarodnom pravu. Zelenski je takođe pokrenuo pitanje toliko željenog članstva zemlje u NATO-u. On je izjavio da veruje da postoji svaki razlog da alijansa pozove zemlju da se pridruži kada se blok sastane na samitu u Viljnusu 11. i 12. jula. On je izjavio da očekuje jasan signal u ovom kontekstu.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"Mene samo u Rusiji žele da ubiju, a njega želi ceo svet"

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 14:46

Kijev -- Ulrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio na konferenciji za novinare da je u Ukrajini do sada poginulo najmanje 21.000 pripadnika Vagnera...Prema njegovimm rečima, još 80.000 ih je ranjeno..."To su uglavnom osuđenici i ovaj rat poslužio im je kao beg iz zatvora. Zato nisu imali šta...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.