Kijev besan na Makrona: Pružiti ruku ubicama?

Izvor: B92, 05.Dec.2022, 14:15

Kijev besan na Makrona: Pružiti ruku ubicama?

Kijev -- Predlog francuskog predsednika Makrona da Zapad razmotri kako da odgovori na potrebu Rusije za bezbednosnim garancijama naišao je na kritike u Ukrajini.

Podsetimo, Emanuel Makron je u intervjuu francuskoj TV stanici TF1 rekao da Evropa mora da pripremi svoju buduću bezbednosnu arhitekturu i da razmisli "kako da da garancije Rusiji onog dana kada se vrati za pregovarački sto".

Mihajlo Podoljak, glavni savetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da su svetu potrebne bezbednosne garancije Rusije, a ne obrnuto. "Civilizovanom svetu su potrebne 'bezbednosne garancije' od varvarskih namera postputinske Rusije", napisao je Podoljak na Tviteru u nedelju, prenosi Rojters.

Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, tvrdi da bi "denuklearizovana i demilitarizovana" Rusija bila najbolja garancija mira ne samo za Ukrajinu već i za ceo svet.

"Neko hoće da da garancije bezbednosti jednoj ubilačkoj terorističkoj državi? Umesto Nirnberga – potpisati sporazum sa Rusijom i rukovati se", napisao je Danilov na Tviteru.

Posle nekoliko rundi razgovora održanih ranije u ratu, predstavnici Ukrajine i Rusije se mesecima nisu sastajali da pregovaraju o okončanju sukoba. Kijev ističe da su mirovni pregovori mogući samo ako Rusija prekine napade i povuče se sa okupirane ukrajinske teritorije, dok Kremlj zahteva da Zapad prizna rusku aneksiju ukrajinskih regiona.

Viktorija Nuland, američki podsekretar za politička pitanja, smatra da Putinovo insistiranje na međunarodnom priznanju ruskih aneksija ukazuje na to da on nije ozbiljan u pogledu mirovnih pregovora.

"Diplomatija je očigledno cilj svih, ali morate imati voljnog partnera", rekla je Nulandova novinarima posle sastanka sa Zelenskim u Kijevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.