Kijev: U protestima uhapšeno 50 aktivista

Izvor: Studio B, 21.Jan.2014, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev: U protestima uhapšeno 50 aktivista

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je danas da je uhapšeno 50 aktivista zbog učešća u sukobima s policijom u proteklih par dana u Kijevu.

U saopštenju se kaže da je 26 aktivista zadržano u pritvoru a da su tužbe podnete protiv 22 osobe, ne navodeći druge detalje, preneo je AFP.

Hapšenja su izvršena zbog krivičnih dela u masovnim neredima u kojima su, prema ministarstvu unutrašnjih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Ukrajine, povređena 163 policajca od kojih je 80 hospitalizovano.

U saopštenju ministarstva je navedeno da je 50 uhapšenih aktivista stvaralo najviše nereda.

Aktivisti su rekli da je njih nekoliko stotina povređeno u sukobima sa policajcima koji su žestoko uzvratili.

Sukobi između demonstranata i policije u centru Kijeva nastavljeni su i danas uprkos niskim temperaturama od minus 10 stepeni Celzijusovih.

Antivladini demonstranti bacali su molotovljeve koktele, kamenice i petarde na policiju koja je uzvratila ispaljivanjem gumenih metaka i šok bombi, ali i hapšenjima.

Ima izveštaja da je došlo do sukoba i između opozicionih aktivista i huligana, poznatih kao "tituški" u Ukrajini, plaćenih da izazivaju nasilje i da uništavaju imovinu.

Lider opozicije Vitalij Kličko je u današnjem saopštenju naveo da vlada plaća ljude da izazovu nerede kako bi opozicija bila diskreditovana i kako bi bio pripremljen teren za slamanje protesta.

Kličkova portparolka Oksana Zinovjeva je jutros na svom fejsbuku napisala da je Kličko lično razoružao, pritvorio i ispitao dvojicu "tituški".

Janukovič je u televizijskom obraćanju naciji u ponedeljak rekao da sukobi između policije i antivladinih demonstranata predstavljaju pretnju temeljima celoj zemlji.

Od kraja novembra opozicioni aktivisti drže centar Kijeva u blokadi, zbog iznenadne odluke vlade da ne potpiše sporazum sa EU i okretanja ka Rusiji.

Kličko je pozvao stanovništvo širom Ukrajine da dođe u Kijev i pomogne u svrgavanju predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Vlada je formirala specijalnu komisiju čiji je zadatak da razreši krizu, a ukrajinski glavni tužilac Viktor Pšonka zatražio je od demonstranata da prekinu "masovne nerede", označivši ih kao zločin protiv države.

 

 Stupio na snagu zakon o zabrani protesta

Kontroverzni set novih zakona kojima se zabranjuju svi vidovi antivaldnih protesta stupio je danas na snagu u Ukrajini.

Zakoni su stupili na snagu pošto su zvanično objavljeni u vladinom listu "Glas Ukrajine", uprkos zahtevima opozicije da se povuku i osudama zapadnih zemalja. Ovi zakoni su izazvali strahovanja da bi vlasti mogle nasilnim putem da razbijaju proteste, navela je agencija AFP.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič potpisao je pre četiri dana set novih zakona kojima se zabranjuju svi vidovi antivladinih protesta, uprkos osudama zapadnih vlada koje su kritikovale ove mere kao nedemokratske. Na predsedničkom vebsajtu nabrojani su svi propisi koje je ukrajinski parlament usvojio dan ranije.

Novim zakonima zabranjeno je neodobreno postavljanje šatora i bina, što je bila karakteristika talasa najnovijih protesta. Onima koji obezbećuju opremu za mitinge, preti zatvorska ili novčana kazna. Zakonom su predviđene zatvorske kazne do 15 godina za "masovno kršenje" javnog reda.

Protesti u Ukrajini su izbili u novembru, nakon iznenadne odluke predsednika Janukoviča da zamrzne veze sa EU i umesto toga se okrene zbližavanju s Rusijom.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žestoki sukobi u Kijevu

Izvor: Mondo, 21.Jan.2014

Sukobi između demonstranata i policije u centru Kijeva nastavljeni su i danas uprkos niskim temperaturama od minus..

Nastavak na Mondo...

Protesti u Kijevu uprkos zabrani

Izvor: RTS, 21.Jan.2014

Nastavljeni protesti u Kijevu uprkos niskim temperaturama i zakonskoj zabrani. Više od sto policajaca i 104 demonstranta je povređeno u međusobnim sukobima. Uhapšeno 50 demonstranata. Sukobi i između opozicionih aktivista i huligana, poznatih kao "tituški"...Sukobi između demonstranata i policije...

Nastavak na RTS...

Kijev:Novi protesti uprkos hladnoći

Izvor: B92, 21.Jan.2014

Kijev/Moskva -- Sukobi između demonstranata i policije u centru Kijeva nastavljeni su i danas, uprkos niskim temperaturama od minus 10 stepeni Celzijusovih...Antivladini demonstranti bacali su Molotovljeve koktele, kamenice i petarde na policiju, koja je uzvratila ispaljivanjem gumenih metaka i šok...

Nastavak na B92...

Kličko optužuje vladu da plaća razbojnike

Izvor: Danas, 21.Jan.2014

Žestoki sukobi demonstranata i policije u Kijevu nastavljeni su i juče, drugi dan za redom. Mladići su bacali petarde i Molotovljeve koktele na bezbednosne snage, koje su obezbeđivale put do ukrajinskog parlamenta. Policija je uzvratila suzavcem i šok bombama, a one demonstrante koje je uspela da...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.