Izvor: RTS, 26.Jan.2023, 06:49

Kijev: Ruski raketni napadi širom Ukrajine; Zelenski od NATO-a zatražio lovce

Rat u Ukrajini – 337. dan. Ruski raketni napadi širom Ukrajine, meta kritična infrastruktura, poginulo najmanje 11 osoba, tvrdi Kijev. Ruske snage su ušle u Ugljedar, u toku su žestoke borbe. Snažne eksplozije u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane, saopšteno je iz IAEA. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posle tenkova, zatražio je od NATO-a lovce. Poručuje da nije zainteresovan da se sastane sa ruskim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednikom Vladimirom Putinom i pregovara sa njim o miru. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva vidi da je mešanje SAD i zapadnih zemalja u ukrajinski konflikt sve veće.
Ruske snage nastavljaju ofanzivu u Donjeckoj oblasti. Tokom jučerašnjeg dana, ukrajinska vojska potvrdila je da su se njene trupe povukle iz Soledara u istočnoj Ukrajini.
Fregata "Admiral Gorškov" testirala je ofanzivne sposobnosti u Atlantskom okeanu, pre svega hipersonične krstareće rakete "cirkon", sa dometom preko 900 kilometara.
Nemačka je odobrila slanje tenkova "leopard 2" Ukrajini, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja. Ukrajini će u prvom paketu biti dopremljeno 14 "leoparda" iz nemačkih vojnih rezervi, a Nemačka će obezbediti logistiku i municiju.
Ministar odbrane Norveške Bjern Arild Gram saopštio je da će i ova zemlja isporučiti tenkove Ukrajini, ali nije precizirao o kojoj količini tenkova se radi. 
I američki predsednik Bajden potvrdio je da će Sjedinjene Američke Države poslati Ukrajini 31 tenk "abrams M1".
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da je time napravljen važan korak na putu ka pobedi.
"Ovo je važan korak na putu ka pobedi. Danas je slobodni svet ujedinjen kao nikada pre kako bi ostvario zajednički cilj", napisao je Zelenski na Tviteru.
Moskva ocenjuje da je slanje nemačkih tenkova Ukrajini potvrda umešanosti Berlina u unapred planirani rat protiv Rusije. Upozorava da će uništiti sve tenkove koji budu poslati Kijevu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Ruski napadi na ukrajinske gradove; Politiko: Zapad razmatra slanje aviona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2023

Rat u Ukrajini – 337. dan. Najmanje jedna osoba je poginula, a dve su ranjene tokom današnjeg ruskog raketiranja Kijeva, dok je u Odesi pogođena ključna infrastruktura, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Ubijen je muškarac star 55 godina, a napad se dogodio u nestambenom delu Kijeva...Pre raketnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.