Kijev: Ne puštamo Juliju

Izvor: B92, 27.Apr.2012, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev: Ne puštamo Juliju

Kijev -- Zamenik premijera ukrajinske vlade odbacio navode da bi bivša premijerka Julija Timošenko mogla da bude oslobođena iz zatvora u zamenu sa sporazum s Briselom.

Valerij Horoškovski

Ukrajinska štampa je juče prenela izveštaje zapadnih novinara, po kojima je zamenik premijera Valerij Horoškovski izjavio da zvanični Kijev namerava da oslobodi Timošekovu kako bi otvorio vrata ka potpisivanju Sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o stabilizaciji i pridruživanju između Kijeva i Brisela.

Horoškovski je, u intervjuu "Ukrajinskoj pravdi", rekao da nema govora o cenkanju oko puštanja Timošenkove i dodao da su novinari pogrešno protumačili izjavu koju je dao u Briselu, možda zbog, kako je naveo, lošeg prevoda, preneo je Itar-tas s.

On je objasnio da je novinarima u Briselu rekao da je Ukrajina spremna da razgovara o amandmanima na zakone koji se odnose na slučaj Timošenkove, ukoliko se pokaže da je to jedini problem između Kijeva i EU.

Timošenkova je 20. aprila stupila u štrajk glađu u znak protesta zbog odnosa zatvorskih stražara i lekara prema njoj, a tvrdila je i da su je udarali prilikom pokušaja da je odvedu u bolnicu.

EU, na čelu s Nemačkom, juče je oštro reagovala na izveštaje o udarcima koje je Julija Timošenko navodno zadobila u ukrajinskom zatvoru, a pojedini nemački poslanici upozorili su da bi slučaj Timošenkove mogao da ugrozi i približavanje Ukrajine EU.

Podsetimo, protiv Timošenkove je prošle sedmice podignuta još jedna optužnica za proneveru novca i utaju poreza tokom 1990-ih godina dok je upravljala ukrajinskom energentskom kompanijom. Bivša premijerka osuđena je u oktobru prošle godine na sedam godina zatvora zbog potpisivanja štetnog gasnog ugovora sa Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.