Kijev, Kličko izviždan, ultimatum Janukoviču

Izvor: RTS, 21.Feb.2014, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev, Kličko izviždan, ultimatum Janukoviču

Lideri opozicije izviždani na Trgu nezavisnosti. Potpisan sporazum o okončanju krize. Parlament vratio na snagu Ustav iz 2004. čime su predsednička ovlašćenja znatno ograničena. Izglasano da se iz zatvora pusti bivša premijerka Julija Timošenko.

20.55 - Demonstranti na barikadama i pod šatorima na Trgu nezavisnosti, uprkos potpisivanju sporazuma. 

Demonstranti traže hitnu ostavku predsednika Viktora Janukoviča, a opozicione lidere dočekali su zvižducima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Trgu nezavisnosti. Lideri opozicije došli su na Trg kako bi predstavili sporazum koji su potpisali.

Jedan od ekstremista na trgu poznatom i kao Majdan zapretio je da će krenuti u ofanzivu s vatrenim oružjem ako opozicija ne zatraži da Janukovič do sutra ujutro podnese ostavku.

Na trgu su se čuli i uzvici "Smrt kriminalcu!" upućeni Janukoviču.

Janukovič i tri lidera opozicije - Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, potpisali su danas sporazum o okončanju krize u prisustvu posrednika EU - šefova diplomatije Nemačke, Francuske i Poljske, Frank-Valtera Štajnmajera, Lorana Fabijusa i Radoslava Šikorskog.

Ukrajinski parlament je potom suspendovao Ustav i vratio na snagu Ustav iz 2004. čime su predsednička ovlašćenja znatno ograničena, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko, amnestirao uhapšene demonstrante i smenio ministra policije za kojeg se smatra da je naredio upotrebu sile nad učesnicima protesta.

U sukobima demonstranata i policije u Kijevu od prošlog petka poginulo je najmanje 77 osoba, a 577 je povređeno, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja.

Kako je agenciji Itartas rečeno u ukrajinskom MUP-u, 130 pripadnika bezbednosnih snaga je ranjeno iz vatrenog oružja u poslednja tri dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.