Kijev: Izdaja

Izvor: B92, 21.Apr.2023, 08:10

Kijev: Izdaja

Kijev -- Grupa ukrajinskih vojnika optužena je za izdaju zbog navodnog davanja informacija koje su omogućile Rusiji da napadne vojni aerodrom.

Kako je saopštila saopštila ukrajinska bezbednosna agencija SBU vojnici su pokušali "bez koordinacije sa relevantnim državnim organima“, da zaplene ruski avion prošlog jula, nakon što je njegov pilot rekao da će prebeći.

Oni su optuženi da su otkrili detalje o lokaciji osoblja i aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom navedene operacije koja je omogućila Rusiji da izvrši uspešan raketni napad na aerodrom Kanatovo u centralnoj Ukrajini, u blizini grada Krivog Roga, prenosi hrvatski portal pisanje britanskog Gardijana.

Tokom ruskog napada, ukrajinski komandant je poginuo, a 17 ljudi je ranjeno. Uništena su i dva ukrajinska borbena aviona, dok su aerodrom, zgrade i oprema pretrpeli značajnu štetu, dodaje SBU u saopštenju objavljenom na Telegramu.

SBU nije saopštila za koliko je vojnika osumnjičena i nije saopštila njihov identitet, ali je istakla da su optuženi za izdaju i zloupotrebu položaja.

"Prema istrazi, (vazdušni) napad je izazvan samovoljnim akcijama pojedinih vojnika koji su odlučili da zaplene avion ruskog vazduhoplovstva, čiji je pilot navodno pristao na ponudu da prebegne u Ukrajinu", navodi se u saopštenju.

"Ove akcije pojedinih vojnika, koje su dovele do teških posledica, pogibije i ranjavanja ukrajinskih branilaca i nanele štetu odbrambenim sposobnostima zemlje, zahtevaju odgovarajuću pravnu procenu", zaključuje SBU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.