Kijev: Devet mrtvih, policija dala ultimatum

Izvor: Vesti-online.com, 18.Feb.2014, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev: Devet mrtvih, policija dala ultimatum

Ukrajinska državna Služba bezbednosti i policija zatražili su od demonstranata da obustave proteste u Kijevu do 18 časova po lokalnom vremenu, inače mogu da očekuju drastične mere. "Raša tudej" javlja da je u sukobu demonstranata i policije poginulo je devet ljudi, među kojima su dva policajca.

Demonstranti udarili topovskim udarima, policija uzvraća gumenim tecima  

Povređeni samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stižu - Lekari iz opozicije, koji u poljskoj bolnici zbrinjavaju povređene opozicionare, kažu da je većina ljudi povređena šok-bombama, a da je 30 teže povređenih zadobilo povrede glave i da je jednoj osobi amputirana ruka.

Ubili čuvara - Ukrajinska policija je saopštila da je u neredima ubijeno pet civila, dok je lider Partije regiona Aleksandar Jefremov rekao da su demonstranti ubili radnika obezbeđenja te stranke kada ih je molio da dozvole ženama da izađu iz zapaljenih kancelarija.

 

"Ukoliko nemiri ne budu prekinuti do 18 časova, moraćemo da zavedemo red metodama predviđenim zakonom", navodi se u zajedničkom saopštenju.

 

Prethodno je jedan poslanik iz redova opozicije izjavio da tela tri demonstranta ubijena u okršaju sa policijom leže u zgradi Oficirskog kluba, koja je udaljena oko 100 metara od zgrade skupštine.

 

Ministarstvo odbrane naredilo je demonstrantima da odmah napuste Oficirski klub i izbegnu "provokativne akcije koje mogu da dovedu do zaoštravanja situacije".

Demonstranti su bacali kamenice na pripadnike policije koji su raspoređeni oko zgrade parlamenta, a policija je uzvratila suzavcem i gumenim mecima. 

 

Opozicioni demonstranti zauzeli u Kijevu partijsko sedište ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča. U kancelarijama Janukovičeve stranke demonstranti su palili neke dokumente, a druge odnosili "na proučavanje", kako su rekli. Deo zgrade je u plamenu pošto je zasuta "molotovljevim koktelima" posle žestokih obračuna s policijom u blizini obližnje zgrade ukrajinskog parlamenta.

 

Moskva: Zapad je kriv

 

Moskva je optužila Zapad za ponovno izbijanje nasilja. "Ono što se sada dešava je direktan rezultat pomirljive politike zapadnih političara i evropskih struktura koje od početka krize zatvaraju oči pred agresivnim delovanjem radikalnih snaga u Ukrajini, čime ohrabruju eskalaciju provokacija prema zakonskim vlastima", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova

Prema nezvaničnim informacijama, ručna bomba je jednom čoveku navodno raznela šaku, dok je najmanje jedan demonstrant pogođen u glavu gumenim metkom. Do 13 sati ranjeno je na desetine pripadnika policije i demonstranata. Policajci su ponovo zauzeli snajperske pozicije na krovu Institutske ulice.

 

Lider opozicije Vitalij Kličko pozvao je policijske jedinice za razbijanje demonstracija da se povuku s ulice i tako izbegnu nove konflikte u društvu. "Apelujem na predsednika. Odvedite specijalne jedinice (berkut) i policajce s ulica. Učinite to da bi našli izlaz iz situacije. To će biti odluka pravog čoveka", rekao je Kličko novinarima unutar zgrade parlamenta.

 

 

Ispred ukrajinskog parlamenta u Kijevu jutros je došlo do sukoba između policije i nekoliko hiljada demonstranata, koji su pokušali da dođu do zgrade parlamenta kako bi pojačali pritisak na predsednika Viktora Janukoviča, ali ih je sprečila policija koja je postavila niz policijskih kamiona.

 

Demonstranti su na policajce bacali kamenice i kamene ploče sa pločnika, zapalili tri policijska kamiona, a policija je odgovorila ispalivši gumene metke i dimne bombe, prenele su svetske agencije.

 

Oko 20.000 uglavnom mirnih demonstranata je jutros krenulo u protestnu šetnju sa glavnog kijevskog Trga nezavisnosti prema zgradi parlamenta, tražeći glasanje o reformama kojima bi predsedniku Janukoviču bile smanjena ključna ovlaštenja.

 

U Kijevu već gotovo tri meseca traju proevropski protesti, pokrenuti nakon što je Janukovič u novembru odustao od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju s Evropskom unijom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UŽIVO: Rat policije i demonstranata u centru Kijeva, poginulo šest policajaca i sedam demonstranata

Izvor: Blic, 18.Feb.2014

Ukrajinska policija pokrenula je antiterorističku operaciju na glavni kamp antivladinih demonstranata u centralnom dijelu Kijeva. Na Trgu nezavisnosti u centralnom dijelu Kijeva odjekuju eksplozije, a primijetan je i veliki požar. ..Trg nezavisnosti u Kijevu..Snage bezbednosti su dale dale rok demonstrantima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.