Kijev: 18 mrtvih

Izvor: B92, 18.Feb.2014, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kijev: 18 mrtvih

Kijev -- U sukobu demonstranata i policije u Kijevu poginulo je 18 ljudi, među kojima su 7 policajca, javlja Raša tudej. Nekoiko stotina osoba je povređeno.

Opozicioni demonstranti zauzeli u Kijevu partijsko sedište predsednika Viktora Janukoviča.

Lekari iz opozicije, koji u poljskoj bolnici zbrinjavaju povređene opozicionare, rekli su da je većina ljudi povređena šok-bombama, a da je 30 teže povređenih zadobilo povrede glave i da je jednoj osobi amputirana ruka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javio je AFP.

Okršaji između demonstranata i policije u Kijevu su prestali, ali je situacija i dalje napeta i oko 20.000 demonstranata povuklo se na centralni trg Majdan koji je opkoljen snagama interventne policije.

Tela troje ubijenih demonstranata nalaze se u zgradi parlamenta, tri tela su navodno na ulici, a telo jednog radnika obezbeđenja pronađeno je u spaljenim kancelarijama Partije regiona predsednika Viktora Janukoviča, u centru grada, naveo je BBC, pozivajući se na bolničke izvore.

Ukrajinska policija je prethodno saopštila da je u neredima ubijeno pet civila, dok je lider Partije regiona Aleksandar Jefremov rekao da su demonstranti ubili radnika obezbeđenja te stranke kada ih je molio da dozvole ženama da izađu iz zapaljenih kancelarija, koje se nalaze nedaleko od parlamenta.

Kličko: Janukoviču, ne šalji policiju

Lider Ukrajinske demokratske alijanse za reforme i jedan od lidera opozicije Vitalij Kličko pozvao je predsednika Viktora Janukoviča da "ne šalje policiju da guši miran protest" na Trgu nezavisnosti u Kijevu, preneo je Rojters. Kličko je pozvao žene i decu da napuste oblast protesta, ističući da "ne može da isključi upotrebu sile u napadu na Majdan". "Pozivamo žene i decu da napuste Majdan jer ne možemo da odbacimo mogućnost da će oni jurnuti", rekao je Kličko prema Frans presu. "Pozivamo predsednika i snage bezbednosti da prekinu sa nasilnim sukobljavanjem", kazao je on.

U najgorem nasilju poslednjih sedmica, policija je upotrebila gumene metke, suzavac i vodene topove kako bi zaustavila desetine hiljada demonstranata na putu ka parlamentu.

Učesnici protesta uzvratili su bacanjem kamenica na policajce i zapalili su "molotovljevim koktelima" nekoliko vozila.

Ukrajinske snage bezbednosti dale su demonstrantima rok do 18 sati po lokalnom vremenu (17 sati po srednjoevropskom) da se raziđu.

"U slučaju da se do 18 sati ekscesi ne okončaju, bićemo dužni da uvedemo red na način predviđen zakonom", upozorili su načelnik Službe bezbednosti Aleksandar Jakimenko i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko.

"Upozoravamo usijane neodgovorne glave opozicije - vlast ima snage da zavede red. I mi ćemo, ako se nastavi nered, biti prinuđeni da pribegnemo oštrim akcijama", naveli su oni.

Ministarka pravde Elena Lukaš izjavila je da lideri opozicije snose celokupnu odgovornost za današnju eskalaciju nasilja i da su svojim delovanjem ugrozili mir i budućnost Ukrajine.

Ispred ukrajinskog parlamenta u Kijevu do sukoba između policije i nekoliko hiljada demonstranata došlo je još jutros. Demonstranti su pokušali da dođu do zgrade parlamenta kako bi pojačali pritisak na predsednika Viktora Janukoviča, ali ih je sprečila policija koja je postavila niz policijskih kamiona.

Deo zgrade je u plamenu, nakon što su demonstranti bacali Molotovljeve koktele na nju, nakon žestokih obračuna s policijom u blizini obližnje zgrade parlamenta.

Jedan od lidera ukrajinske opozicije Vitalij Kličko, danas je - povodom sukoba policije i demonstranata - pozvao policijske jedinice za razbijanje demonstracija da se povuku s ulice i tako izbegnu nove konflikte u društvu.

"Apelujem na predsednika. Odvedite specijalne jedinice (berkut) i policajce s ulica. Učinite to da bi našli izlaz iz situacije. To će biti odluka pravog čoveka", rekao je Kličko novinarima u zgradi parlamenta.

Ispred ukrajinskog parlamenta u Kijevu jutros je došlo do sukoba između policije i nekoliko hiljada demonstranata, koji su pokušali da dođu do zgrade parlamenta kako bi pojačali pritisak na predsednika Viktora Janukoviča, ali ih je sprečila policija koja je postavila niz policijskih kamiona.

Demonstranti su na policajce bacali kamenice i kamene ploče sa pločnika, zapalili tri policijska kamiona, a policija je odgovorila ispalivši gumene metke i dimne bombe, prenele su svetske agencije.

Oko 20.000 uglavnom mirnih demonstranata je jutros krenulo u protestnu šetnju sa glavnog kijevskog Trga nezavisnosti prema zgradi parlamenta, tražeći glasanje o reformama kojima bi predsedniku Janukoviču bila smanjena ključna ovlašćenja.

U Kijevu već gotovo tri meseca traju proevropski protesti, pokrenuti nakon što je Janukovič u novembru odustao od priprema za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju s Evropskom unijom.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane pozvalo je danas demonstrante da oslobode zauzeti Dom oficira u blizini zgrade skupštine u Kijevu, javile su agencije.

"Zauzimanjem Centralnog doma oficira, koji je deo Oružanih snaga Ukrajine, demonstranti provociraju na odgovarajuću reakciju Ministarstva odbrane", navodi se u saopštenju pres službe Ministarstva, prenela je agencija Ukrinform.

Ministarstvo ističe da su aktivnosti demonstranata nelegalne i da neizostavno treba da prestanu.

Ministarstvo podvlači da je rukovodstvo Ministarstva više puta saopštavalo da je nedopustivo uvlačenje Oružanih snaga u politički konflikt.

"Oružane snage Ukrajine i nadalje će se uzdržavati od postupaka provokativnog karaktera koji mogu da dovedu do zaoštravanje situacije", navodi se u saopštenju.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je u sukobima u centru Kijeva pet pripadnika policije ranjeno iz vatrenog oružja.

"Pet pripadnika zadobilo je rane iz vatrenog oružja", naveo je MUP.

Prema podacima MUP ranije danas, u obnovljenim sukobima demonstranata i policije povređeno je 37 policajaca.

Zvaničnici EU izrazili su zabrinutost povodom eskalacije nasilja u Ukrajini.

Ukrajina je na ivici "građanskog rata", izjavio je ruski zvaničnik Aleksej Puškov, optužujući zapadne zemlje da su odgovorne za ovakav razvoj događaja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.