Karter: Rusija i Kina ugrožavaju svetski poredak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2015, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karter: Rusija i Kina ugrožavaju svetski poredak

Američki ministar odbrane Ešton Karter optužio je danas Rusiju za ugrožavanje svetskog poretka, podsećajući na upade ruskih snaga u Ukrajinu i priče o nuklearnom naoružanju, i izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine.

On je dodao da, usled toga, "američki odbrambeni sektor traga za kreativnim načinima da odvrati rusku agresiju i zaštiti američke saveznike", prenela je agencija AP.

Karter je takođe izrazio zabrinutost povodom sve većeg uticaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kine i rastuće vojne moći te zemlje, ali je oštre reči ipak sačuvao za Rusiju, navodi američka agencija.

"Prilagođavamo operativne planove novom ponašanju Rusije"

SAD prilagođavaju svoju operativne planove novom ponašanju Rusije, rekao je Karter na bezbednosnom forumu u Kaliforniji i dodao:

"Prilagođavamo svoje operativne i planove za vanredne situacije dok, sami ili sa saveznicima, radimo na odvraćanju ruske agresije i pomažemo u smanjenju ranjivosti naših saveznika i partnera".

On je dodao da SAD modernizuju svoj nuklearni arsenal, ulažu u nove tehnologije, kao što su dronovi i bombarderi dugog dometa, i kao što su laseri, elektromagnetski lanseri i novi sistem elektronskog ratovanja.

Američki ministar odbrane je istakao da bi ta nova oružja mogla biti "iznenađujuća na način koji ne mogu ovde da opišem".

Pored toga, "inoviramo i unapređujemo naše operativne planove za odvraćanje i odbranu, s obzirom na promenjeno ponašanje Rusije", kaže Karter.

"Konačno, jačamo ostale sposobnosti američke vlade u koje uključujemo informativne kampanje da bismo obezbedili da se istina probije, kao i sankcije koje su imale posledice po Rusiju", dodao je on.

Na Reganovom Forumu nacionalne bezbednosti, održanom u Simi Veliju, kod Los Anđelesa, Karter se obratio ključnim američkim političarima i ličnostima iz sektora bezbednosti.

Pored toga, šef Pentagona je dodao da su SAD "duboko zabrinute" da bi situacija u Južnom kineskom moru, gde Kina na koralnim grebenima gradi veštačka ostrva, mogla izazvati sukob u tom regionu.

"SAD se pridružuju praktično svima u regionu u dubokoj zabrinutosti zbog tempa i obima polaganja prava na ostrva u Južnokineskom moru", rekao je Karter.

On je dodao da je zabrinut zbog "perspektive dalje militarizacije, kao i potencijala da takve aktivnosti uvećaju rizik pogrešnih procena ili sukoba među državama koje ističu zahteve".

SAD najavljuju više vazdušnih napada na IS

Komandant američkih snaga na Bliskom istoku general-potpukovnik Čarls Braun objasnio da su razlozi za smanjenje obima koalicione vazdušne kampanje protiv pripadnika Islamske države u poslednja dva meseca bili loši vremenski uslovi i nedostatak kretanja snaga IS na terenu.

Braun je izjavio da će se broj američkih vazdušnih napada na ciljeve Islamske države u Siriji i Iraku po svemu sudeći povećati narednih nedelja, posle zatišja u septembru i oktobru, preneo je Glas Amerike.

On je takođe dodao da zvaničnici počinju da primećuju više pokreta ekstremističkih snaga.

U razgovoru sa novinarima na marginama konferencije komandanata ratnog vazduhoplovstva u Dubaiju, Braun je odbacio kritike da koalicija koju predvode SAD izvodi manje vazdušnih napada zbog ruske vazdušne kampanje u Siriji.

On je istakao da sporazum koji su prošlog meseca potpisali SAD i Rusija, radi minimizacije rizika da dođe do incidenta u vazduhu između njihovih ratnih aviona u Siriji, ni u kom slučaju ne ometa američke snage da izvode napade kada je to neophodno.

"Letećemo gde treba da letimo, da bismo obavili posao", rekao je Braun.

SAD i njihovi saveznici počeli su kampanju protiv Islamske države u Siriji i Iraku pre više od godinu dana.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Karter: Rusija i Kina ugrožavaju svetski poredak

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2015

Američki ministar odbrane Ešton Karter optužio je danas Rusiju za ugrožavanje svetskog poretka, podsećajući na upade ruskih snaga u Ukrajinu i priče o nuklearnom naoružanju i izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine...On je dodao da usled toga "američki odbrambeni sektor traga za kreativnim...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.