Kakva pogrešna odluka, Zelenski; Sada si u problemu – pobuna je počela...

Izvor: B92, 06.Mar.2024, 09:29

Kakva pogrešna odluka, Zelenski; Sada si u problemu – pobuna je počela...

Nakon pune dve godine rata stanje ukrajinske vojske vratilo se skoro na početak – opet nedostaje svega. Ali Ukrajina ima još jedan problem.

Sada je već opštepoznato da ukrajinskoj vojsci ponestaje artiljerijske municije i protivvazdušnih raketa, kao i da ta pomoć neće skoro stići, em jer je blokirana u američkom Kongresu, em su evropski političari prespori u rešavanju tog problema.

Rusi to znaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i napadaju svom snagom, dok Ukrajinci moraju da štede. Napadi su masovni, a zvanična Moskva za to ne haje, kao ni za broj žrtava na svojoj strani. Po podacima britanskog ministarstva odbrane, ruska vojska gubi najmanje oko 1.000 ljudi dnevno.

Nažalost, prenosi Indeks, problemi ukrajinske vojske nisu samo logistički. Novi glavni zapovednik general Oleksandar Sirski nije baš srećno preuzeo dužnost. Već sama smena nekadašnjeg glavnog zapovednika Valerija Zalužnog nije prošla glatko.

Tim pre što predsednik Volodimir Zelenski nikad nije potpuno jasno objasnio zašto ga je smenio.

Pre nove dužnosti general Sirski bio je zapovednik kopnene vojske pa ne može reći da nije upoznat sa stanjem na frontu. Osim što je poreklom Rus, general Sirski nije omiljen među Ukrajincima i zato što je upravo on bio glavnokomandujući ukrajinskom kontraofanzivom koja, osim velikih gubitaka, nije postigla ništa.

Uprkos tome, Zelenski ga je unapredio.

Na novu dužnost general Sirski stupio je taman u trenutku pada Avdejevke. I opet, kao bivši zapovednik kopnene vojske, nije mogao reći da on nije saučesnik u krivici za to. Po ugledu na vrhovnog zapovednika Zelenskog, kom su za sve uvek krivi drugi, a on nikad ni za šta, i general Sirski je krivce našao u zapovednicima jedinica koje su branile Avdejevku, pa je na Telegramu objavio da "neki zapovednici ne nadziru situaciju, a njihove akcije i komande direktno ugrožavaju život i zdravlje njihovih podređenih".

Nakon što je Sirski iz Glavnog štaba maknuo sve ljude Zalužnog, sad je krenuo u čistku i srednjeg zapovednog kadra. To je izazvalo revolt jer se mnoge od tih jedinica s tim zapovednicima bore od februara 2022.

Odgovor na smene bila je masovna peticija upućena Zelenskom da smeni Sirskog i vrati Zalužnog. Zelenski je u u početku podržao Sirskog izjavama kako "ima slobodne ruke za kadrovske promene". Ali kad su počeli protesti, malo se povukao u strahu da će se nezadovoljstvo novim glavnim zapovednikom preneti i na njega.

Stoga su se javil nagađanja da smena Sirskog nije nemoguća. Pa tako i neki poslanici u ukrajinskom parlamentu na društvenim mrežama već objavljuju postove kako će Sirskog zameniti osoba koja ga je zamenila i na mestu zapovednika kopnene vojske – general Oleksandar Pavljuk.

Ako ruske snage nastave da napreduju, a pobuna protiv Sirskog ojača, ništa nije nemoguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zelenski ima novi veliki problem

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Mar.2024

Nakon pune dvije godine rata stanje ukrajinske vojske vratilo se skoro na početak – opet nedostaje svega. Ali, Ukrajina ima još jedan problem.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.