Kako su razbili Ruse – Vrištali su i bežali

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 18:44

Kako su razbili Ruse – Vrištali su i bežali

Ukrajinska 68. lovačka brigada među prvima je krenula u ulrajinsku dugonajavljivanu kontraofanzivu, piše Vol strit džurnal.

Tri voda 68. brigade oslobodila su selo Blahodatne od većih snaga ruske pešadije, a poslednji ruski vojnici bežali su kroz vlastito minsko polje. Retki su uspeli, navodi se dalje u tekstu WSJ. U tom napadu poginula su četvorica ukrajinskih vojnika, a nekoliko ih je ranjeno.

"Bitke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su žestoke, ali idemo napred", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom noćnom obraćanju u ponedeljak. Blatnjavo tlo nakon nedavne kiše jedna je od poteškoća s kojima se suočavaju trupe, rekao je Zelenski.

U prvoj sedmici kontranapada male jedinice su sprovele probne napade u nekoliko delova fronta dugačkog 1.000 kilometara na jugu i istoku Ukrajine, testirajući ranjivosti na ruskim položajima i otvarajući prolaze za veće napade na ono što leži iza - zastrašujuću liniju ruskih utvrđenja.

U južnom region Zaporožja ukrajinske trupe su do sada postigle samo male uspehe. Neke jedinice borile su se protiv ruskih minskih polja i vazdušnih napada. Ukrajinska 47. mehanizovana brigada, s mnogo vojnika i oficira koje su američke snage obučavale u Nemačkoj tokom zime, pretrpela je teške gubitke prošle sedmice, uključujući brojne tenkove Leopard 2 nemačke proizvodnje i borbena vozila Bradli proizvedena u SAD-u.

U susednom Donjecku, međutim, trupe iz iskusnih brigada kao što je 68. postigle su stabilan napredak, terajući ruske snage iz niza sela duž reke Mokri Jali. Počevši od okoline grada Velika Novosilka, ukrajinske jedinice probijaju se južno prema ruskoj glavnoj odbrambenoj liniji, prepunoj protivtenkovskih prepreka.

Neke ukrajinske jedinice probile su se daleko iza linija fronta. Dva vojnika iz izvidničke jedinice rekla su da su se u četvrtak naveče probili duboko u teritoriju pod kontrolom Rusije boreći se protiv ruskih marinaca. "Vrištali su i paničili. Trenutno su prilično slomljeni u smislu morala", rekao je jedan od Ukrajinaca.

Rusi su se povukli, ali su digli u vazduh malu branu, poplavivši ulice i nateravši Ukrajince da se zaustave.

Nekoliko ruskih vojnika zarobljenih u blizini Velike Novosilke, koji su razgovarali s novinarima WSJ u pritvorskom objektu, opisali su svoje nezadovoljstvo zapovednicima koji rasipnički koriste ljude i njihov strah od novog oružja Ukrajinaca.

Jedan od njih, ruski vojni obveznik iz Vladivostoka na dalekom istoku Rusije, rekao je da je njegova jedinica znala tačno kada Ukrajinci dolaze, jer je presrela njihovu komunikaciju, ali nije mogla učiniti ništa po tom pitanju: "Među sobom smo govorili da nećemo moći da izdržimo kontraofanzivu."

Ovaj ruski vojnik je opisao ukrajinski napad u blizini sela Staromajorske. Prvo su minobacači i artiljerija gađali njihove položaje. Kada su oklopna vozila MaxxPro američke proizvodnje otvorila vatru, "bilo je toliko intenzivno da niste mogli podići glavu", rekao je ruski vojnik.

Saborci s njegove desne strane su pobegli. Oni s njegove leve utišali su se na radiju. On i trojica drugova ostali su u rovu. Jedan od vojnika se ubio. Taj vojnik i još jedan su se predali.

Dok su ih ukrajinski vojnici polagali na zemlju i vezali im ruke, četvrti Rus je napao Ukrajince ručnim granatama, ranivši nekoliko Ukrajinaca pre nego što je ubijen, rekao je ruski zarobljenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.