Kako je otrovan nekadašnji ukrajinski predsednik: Žena me je poljubila i osetila FOTO

Izvor: B92, 08.Mar.2022, 14:12

Kako je otrovan nekadašnji ukrajinski predsednik: "Žena me je poljubila i osetila" FOTO

Pretnje koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski dobija od Rusije podsećaju na slučaj poslednjeg proevropskog ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka.

On je pre osamnaest godina otrovan na poslovnoj večeri tokom predsedničke kampanje.

Od uspešnog bankara, Juščenko je postao ukrajinski premijer, a potom i predsednik, i jedna od najvažnijih ličnosti u novijoj ukrajinskoj istoriji.

Kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lider zapadno orijentisane koalicije, Juščenko se suočio sa kandidatom Viktorom Janukovičem u drugom krugu predsedničkih izbora krajem 2004. godine.

Taj krug je završen Janukovičevom pobedom, pa su se zaduženi za Juščenkovu kampanju pobunili zbog izbornog rezultata.

Rečeno je da su izbori bili namešteni u korist proruskog Janukoviča, a tvrdnje da su se ruski zvaničnici mešali u izbore dovele su do masovnih građanskih protesta širom Ukrajine.

Oko pola miliona Ukrajinaca okupilo se u Kijevu da mirno protestuje na glavnom kijevskom trgu Majdanu, a mnogi su nosili narandžaste trake i zastave; simbole Juščenkove kampanje.

Zbog toga su ovi protesti nazvani Narandžasta revolucija i privukli su globalnu pažnju. Svet je pomno pratio situaciju i postavljalo se pitanje da li će izbiti građanski rat između Juščenkovih pristalica na zapadu i ukrajinskih Rusa na istoku.

Ali to se nije dogodilo jer su protesti prošli bez nereda, mirno. Nakon što je ukrajinski Vrhovni sud proglasio izbornu prevaru, naredio je ponovljanje izbora, a ovoga puta je pobedio Juščenko sa 52 odsto glasova.

Ali još jedan događaj prethodio je Narandžastoj revoluciji.

U septembru 2004, tokom predsedničke kampanje, Juščenko se razboleo dok je bio na službenom putu u Austriji i hitno je prebačen u bolnicu u Beču. Patio je od crevnih tegoba, bolova po celom telu, a ten mu je dobijao sivo-žutu boju.

Posle opsežnog istraživanja, kasnije je izvestio Njujork tajms, testovi su potvrdili da je Juščenko bio otrovan dioksinom, otrovom koji sadrži narandžasti agens koji je koristila američka vojska u Vijetnamskom ratu.

Austrijski lekari su tada objašnjavali da je svaki čovek nakupio dioksine u masnim ćelijama, ali je koncentracija dioksina kod Juščenka bila hiljadu puta veća nego inače, pa su pretpostavili da je pojeo otrov.

Zanimljivo, do danas nema odgovora na pitanje ko je i kako otrovao Juščenka, ali se najviše sumnjalo na večeru na kojoj je predsednički kandidat, pre nego što se razboleo, bio sa ukrajinskim zvaničnicima povezanim sa ruskom vladom.

Juščenko i njegova porodica veruju da ga je trovala Moskva, jer je pokušao da Ukrajinu približi Evropi. On je pre četiri godine u svojoj kijevskoj kancelariji dao intervju za Skaj njuz dok je bio sa suprugom Katarinom.

A onda je rekao: "Ne sumnjam da je Rusija odgovorna za taj napad". Sa tim se saglasila i bivša prva dama Katarina, rekavši da ne može biti slučajnost.

Juščenko je takođe detaljnije govorio o tom događaju u intervjuu za Bi-Bi-Si u aprilu 2018. godine. On je u razgovoru sa novinarom pomenuo i večeru, za koju se sumnjalo da je otrovna.

"Bio sam sa tadašnjim šefom ukrajinske službe bezbednosti i njegovim zamenikom na večeri. Kada sam te noći došao kući i poljubio svoju ženu, rekla mi je; 'Tvoje usne imaju ukus metala'", priseća se Juščenko, dodajući da je kasnija istraga pokazala da je otrov ubrizgan u njegov pirinač.

Najgore je došlo nekoliko dana kasnije, tokom njegovog putovanja u Austriju.

"Drugog ili trećeg dana počelo mi je da otiče telo i glava. Bolovi su mi se proširili po celom telu, a na koži su počeli da se pojavljuju zapaljenski procesi i gnojne akne", opisuje bivši predsednik, čiji se fizički izgled za samo nekoliko dana toliko promenio da mu je lice postalo gotovo neprepoznatljivo.

Nakon što je opisao samo neke od simptoma trovanja dioksinom, reporter Bi-Bi-Sija ga je pitao da li misli da je Vladimir Putin naredio da ga otruju te večeri. Juščenko je samo uzdahnuo i posle kratke pauze odgovorio: "Znam odgovor na pitanje ko me je otrovao, ali ne mogu da kažem".

Inače, Juščenko je mnogo kasnije imao zdravstvene posledice od trovanja, lečio se u Ženevi, gde je godinama išao na preglede.

Takođe je poznato da su mnogi švajcarski i ukrajinski naučnici, na osnovu njegovog oporavka, napisali mnoge naučne radove o tome kako se dioksin može eliminisati iz ljudskog tela.

Njegova priča postala je aktuelna i nakon trovanjabivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije, koji su 2018. godine napadnuti u Velikoj Britaniji vrlo retkim nervnim otrovom, a sumnja je pala na Moskvu.

Juščenko se u intervjuu za Bi-Bi-Si osvrnuo i na taj slučaj.

"Žao mi je što zemlje Evrope nisu solidarne jedna sa drugom, da bi se zajedno suprotstavile srednjovekovnim ruskim metodama. To je najveći izazov ujedinjene Evrope", rekao je tada.

Svojevremeno se u svetskim medijima spekulisalo da nisu nameravali da ubiju Juščenka, već su hteli da ga eliminišu iz izborne trke predstavljajući ga kao alkoholičara kako bi mu uništili reputaciju. Smatralo se da je dioksin korišćen iz tog razloga, jer otrov u malim dozama izaziva popucale kapilare na licu, ožiljke i akne od hlora karakteristične za alkoholičare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.