Kako je Zelenski uništio oligarha: Ćuti ili ćemo te deportovati

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 19:13

Kako je Zelenski "uništio" oligarha: Ćuti ili ćemo te deportovati

Ukrajinski oligarh Igor Kolomojski suočava se sa nizom izazova koji su uticali na njegovu poslovnu imperiju i politički uticaj.

O problemima Kolomojskog izveštava NV.ua i piše o problemima u kojima se našao ovaj biznismen.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, njegove naftne kompanije Ukrnafta i Ukrtatnafta stavljene su pod kontrolu Ministarstva odbrane, a njegovi pokušaji da ospori ovu privremenu nacionalizaciju bili su osujećeni.

Dobio je upozorenje iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kabineta predsednika Volodimira Zelenskog u kojem se navodi da "treba da ćuti" ili će biti deportovan u SAD da se tamo suoči sa pravdom, gde je pod sankcijama i osumnjičen da je umešan u "korupciju velikih razmera". Kao rezultat toga, Kolomojski se pridržavao upozorenja.

Dok Kolomojski još uvek zadržava značajan poslovni portfolio, uključujući metalurgiju, benzinske pumpe, medije i avio-kompaniju, njegovi snovi o povratku Privatbank, najveće potrošačke banke u Ukrajini, ostaju nedostižni.

Štaviše, njegov naftni biznis postepeno izmiče, a on ne može da putuje u inostranstvo zbog istrage FBI koja je u toku.

Njegova nekada dominantna pozicija je narušena, sa potrebom da poseti Nacionalni antikorupcijski biro Ukrajine radi ispitivanja i izdrži pretres njegovog doma od strane bezbednosnih službi.

Njegovo bogatstvo je palo sa procenjenih 10 milijardi dolara pre rata na oko milijardu dolara sada, nakon što je većinu njegove poznate imovine zamrznuo sud u Londonu.

Kolomojski je oduvek bio poznat po tome što je pronalazio izlaz iz teških situacija, ali sadašnji izazovi sa kojima se suočava pokazuju se ozbiljnijim.

Vratio se u Ukrajinu 2019. nakon dve godine egzila tokom Porošenkovog predsedovanja, nadajući se da će povratiti ono što je izgubio pod prethodnom administracijom.

On se fokusirao na tužbu Privatbank i smanjenje uticaja rivalskog oligarha Rinata Ahmetova u energetskom sektoru. Takođe je imao za cilj da poveća svoju političku moć podržavajući lojalne poslanike u vladajućoj stranci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.