KINA OTPOČINJE NAPAD NA TAJVAN DO 30. JUNA? Ekspert otkrio faktore koji će uticati na odluku Pekinga

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2022, 16:44

"KINA OTPOČINJE NAPAD NA TAJVAN DO 30. JUNA?" Ekspert otkrio faktore koji će uticati na odluku Pekinga

Politikolog Aleksandar Netesov je u ekskluzivnom intervjuu za solenka.info obavestio da će Kina do 30. juna pokrenuti specijalnu vojnu operaciju protiv Tajvana. Nedavni protesti koji su održani u Hongkongu zbog ruskog napada na Ukrajinu podstakli su stručnjaka na takve zaključke.

Prema rečima Netesova, ruska operacija u Ukrajini, koja je počela 24. februara ove godine i traje skoro četiri meseca, mogla bi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da posluži kao podsticaj za eskalaciju sukoba između Kine i Tajvana.

Politikolog je podsetio da se Tajvan na sve moguće načine bori za svoju nezavisnost više od 60 godina, što Peking nije spreman da mu prizna.

S tim u vezi, pre 17 godina, NR Kina je čak usvojila zakon o teritorijalnom integritetu zemlje, prema kojem je dozvoljena upotreba vojne sile ako se okončaju sve mirne opcije za ujedinjenje. Netesov veruje da kineska vlada može pažljivo da prouči iskustvo ruske operacije u Ukrajini i da izvuče sopstvene zaključke o nasilnom rešenju svog problema sa Tajvanom.

Ekspert ne isključuje da će lideri Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping koordinirati svoje akcije zbog sličnosti strateških interesa. Još uvek je teško reći koliko je Peking u ovom trenutku spreman za invaziju na Tajvan, ali Netesov sugeriše da će se to sa velikom verovatnoćom dogoditi pre kraja juna 2022. godine.

Međutim, ključni momenat u konačnoj odluci Kine biće ishod ruske operacije u Ukrajini. Ako je to pozitivno za Rusiju, to će dati samopouzdanje i hrabrost Si Đinpingu i samo će ojačati postojeće planove za invaziju na ostrvo. Ipak, ako Ruska Federacija ne uspe, Peking bi mogao da odustane od svojih planova za Tajvan, jer ih smatra previše rizičnim.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.