Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Okt.2021, 00:20

KIJEV RATUJE I SA DECOM: Na listi "neprijatelja" ukrajinskog portala devojčica (12) i Miloš Biković

Taj gest ukrajinskih ekstremista naišao je na osudu, ali zabrinjava i to što sajt do danas nije ugašen, s obzirom na njegovu nezakonitu delatnost.

Ozloglašeni ukrajinski portal „Mirotvorac“ uvrstio je na svoju crnu listu još jednog „neprijatelja Ukrajine“ – 12-godišnju devojčicu Fajinu Savenkovu iz Luganska, koja se ranije obratila članovima Saveta bezbednosti UN sa porukom mira.

Apsurdno je i to što kijevske vlasti vide devojčicu kao pretnju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nacionalnoj bezbednosti Ukrajine, a kao razlog za to navodi se njeno učešće na Međunarodnom festivalu fantastike „Zvezde nad Donbasom“ početkom oktobra, kao i njena saradnja sa ruskim piscem Aleksandrom Kontorovičem, sa kojim je napisala roman koji opisuje i rat, ali zapravo govori o borbi dobra i zla, o pravdi i veri, o dostojanstvu i časti...

„Mirotvorac“ je bez dozvole objavio i lične podatke i fotografiju Savenkove i označio je kao „antiukrajinskog propagandistu".

Na ovom opskurnom sajtu se navodi da je Savenkova „žrtva psihološkog nasilja i ruske terorističke propagande“ i optužuju je za učešće „u antiukrajinskim propagandnim aktivnostima“.

-Ona sebe naziva proznim piscem, dramaturgom i piscem naučne fantastike. U stvari, ona širi lažne informacije i svoje izmišljotine. Član je takozvanog Saveza pisaca LNR, a kao mesto prebivališta označava Novorosiju, navodi se na ovom zloglasnom sajtu, na kome ukrajinski desničari targetiraju sve koji ne misle isto kao oni.

Devojčica je izjavila da je počastvovana što se našla na tom portalu, ali je istovremeno naglasila i da objavljivanje ličnih podataka dece na takvim sajtovima predstavlja kršenje dečijih prava.

Savenkova je istakla da se protiv toga mora boriti na svim nivoima, jer odrasli na taj način svesno ugrožavaju živote dece. Ona je sa žaljenjem konstatovala da „ukrajinske vlasti ni na koji način ne reaguju na kršenje dečijih prava i izrazila je nadu da će „Mirotvorac“ biti blokiran.

Stavljanje dvanaestogodišnje devojčice na crnu listu ekstremističkog sajta osudili su predstavnici samoproglašene Luganske narodne republike, ističući da je sva „krivica“ Savenkove u tome što ima hrabrosti da piše i stvara na teritoriji koju ne kontroliše Kijev.

Devojčica iz Luganska je krajem maja, uoči Međunarodnog dana zaštite dece, u video-obraćanju članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvala tu organizaciju da ne zaboravi na prava dece Donbasa, koja već sedam godina žive u uslovima ratnih strahota.

-Želim da Ujedinjene nacije ne zaborave da i mi, deca Donbasa, imamo pravo na detinjstvo i miran život... Želim da se setite osmeha svoje dece. Želim da kažem da i mi želimo da se smejemo, da budemo srećni, da biramo svoju budućnost i prosto – želimo da živimo, navela je Savenkova, ističući da je miran život nemoguć u uslovima konstantnog rata.

U video-poruci, ona se prisetila naleta ukrajinske avijacije 2014. godine, usled čega su poginuli odrasli i deca.

Očigledno je da Kijevu nije po volji što se njene beleške o ratu prevode na mnoge svetske jezike i objavljuju u stranim zemljama, a takođe je optužuju i zbog njenog učešća u literarnim takmičenjima u Rusiji.

Kolumnistkinja novinske agencije „NJuz front“ Julija Vitjazeva nazvala je „neljudima“ one koji su ime deteta uvrstili na crnu listu „Mirotvorca“.

-Devojčica je zaista neverovatna. Ona je ambasador Luganska i Donjecka. Pametna je, govori vrlo mudro i veoma zastrašujuće s obzirom na njene godine. Ona razmišlja veoma zrelo i govori sve ono što ne mogu uvek da kažu političari i odrasli. Umesto da saslušaju ovo dete, razmisle o tome kako su njoj i njenim vršnjacima ukrali detinjstvo, oni je ubacuju u bazu ‘Mirotvorca’, kaže Vitjazeva za Sputnjik.

Po njenom mišljenju, ukrajinski nacionalisti se plaše iskrenih izjava i stavova mlade spisateljice iz Luganska.

-NJima ništa nije sveto. Oni smatraju da je devojčica instrument propagande, a izgleda zaboravljaju da to dete od svoje četvrte godine živi u ratnom stanju. Očigledno je da se boje nje, plaše se reči jednog deteta... Mi već godinama pozivamo ukrajinske vlasti da pogledaju u oči te dece kako bi videli s kim oni ratuju, istakla je Vitjazeva.

Rodion Mirošnik, predstavnik samoproglašene LNR u Trilateralnoj kontakt grupi za Donbas, uvrštavanje dvanaestogodišnje devojčice na spisak lica koje predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti Ukrajine nazvao je „podlošću“, a sajt „Mirotvorac“ - smećem. On je ogorčen zbog obračunavanja sa detetom koje, kako je rekao, samo govori istinu i piše o onome što vidi.

On je napomenuo da Fajina Savenkova prenosi ono što njeni vršnjaci doživljavaju i preživljavaju – granatiranje i skrivanje u podrumima, a istovremeno je sa žaljenjem konstatovao i da među njenim vršnjacima ima i poginulih.

Sajt „Mirotvorac“ je poznat je po skandaloznim publikacijama u kojima se objavljuju lični podaci domaćih i stranih novinara, glumaca, političara i svih onih koji navodno predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti Ukrajine. Na spisku su i oni koji su posećivali Krim, kao i novinari koji su imali akreditacije Donbasa i izveštavali sa tog ratnog područja.

One koji se nađu na tom sajtu ukrajinski „Mirotvorac“ obično naziva „separatistima“, „saradnicima terorista“, „antiukrajinskim propagandistima“, „agentima Kremlja“ i sl.

Velikom broju novinara sa te liste je prećeno, a posle ubistva novinara Olesa Buzine i političara Olega Kalašnjikova, čiji su lični podaci, uključujući adrese, objavljeni na sajtu „Mirotvorac“ neposredno pre zločina, bio je pokrenut krivični postupak protiv zaposlenih na sajtu. Zbog zahteva EU projekat je neko vreme bio zatvoren, ali je obnovio svoj rad, uprkos pozivima mnogih međunarodnih organizacija da sajt bude ugašen. Evropski parlament je zimus pozvao Kijev da zabrani ovaj sajt koji „nezakonito širi lične podatke stotina ljudi“. Osim toga, predstavnici Evropskog parlamenta naglasili su da se u Ukrajini, radi postizanja političkih ciljeva, sve više koriste govor mržnje i zastrašivanje i istakli su da je u toj zemlji potrebno potpuno zabraniti rad svake organizacije koja na bilo koji način izaziva mržnju, propagira ekstremizam, a takođe i destabilizuje situaciju u društvu.

Ruska pravoslavna crkva je podržala inicijativu Evropskog parlamenta o zatvaranju tog sajta, a u Rusiji je odlukom suda pristup sajtu blokiran.

Ovaj internet resurs nema zvaničan status, ali u praksi stranci koji se nađu na crnoj listi imaju zabranu ulaska u Ukrajinu. Mediji navode da je jedan od inicijatora stvaranja sajta „Mirotvorac“ bivši zamenik Vrhovne rade Anton Geraščenko, koji do avgusta ove godine obavljao dužnost savetnika ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Na meti tog ozloglašenog portala ukrajinskih ekstremista našli su se i građani Srbije, poput glumca Miloša Bikovića, koji je na crnu listu dospeo zbog snimanja filma na Krimu i režisera Emira Kusturice, koji je tamo držao koncert. Na listi je bio i sada upokojeni patrijarh srpski Irinej, za kog je navedeno da je „antiukrajinski propagandista, neprijatelj ukrajinskog pravoslavlja“, dok je novinarka Sputnjika - autorka ovog teksta – Olivera Ikodinović uvrštena na crnu listu kao „antiukrajinski propagandista“ zbog, kako su naveli, učešća u pokušajima legalizacije okupacije Autonomne Republike Krim od strane ruskih osvajača i „narušavanja granice Ukrajine ulaskom na okupirani Krim“.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.