Juščenko: Komunizam kao fašizam

Izvor: B92, 17.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juščenko: Komunizam kao fašizam

Viktor Juščenko (FoNet, arhiva)

Kijev -- Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko danas je rekao da Ukrajina treba da ukloni sve preostale simbole Sovjetskog Saveza i uporedio komunizam sa fašizmom.

"Ukrajinski narod je bio talac dva totalitarna režima - komunističkog i fašističkog", rekao je Juščenko na ceremoniji u znak sećanja na žrtve sovjetskih vlasti.

Prema njegovim rečima, ta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva režima su "u suštini jednaka po svojoj mržnji prema ljudskom biću" i "po broju žrtava masovnih ubistava bez presedana".

Juščenko je to rekao u godišnjem obraćanju na mestu u šumovitoj oblasti u blizini Kijeva gde je sovjetska tajna policija ubila i spalila tela više desetina hiljada osoba u periodu od 1937. do 1941. godine.

On je naveo da je "potrebno da se Ukrajina konačno u potpunosti otarasi simbola režima koji je likvidirao hiljade nevinih".

"To nisu samo simboli naše istorije, kako to cinično tvrde neki, već su simiboli ubistva", rekao je ukrajinski predsednik.

Juščenko je rekao da je prošle godine više od 400 spomenika iz vremena Sovjetskog Saveza uklonjeno, što je izazvalo kritike u Rusiji.

Moskva je odbacila predloge Juščenka da se revidira sovjetska istorija, posebno njegov zahtev da se za genocid proglasi velika glad 1932-1933. godine od koje je u Ukrajini umrlo više miliona osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.