Junker upozorio: Ne obećavajte Ukrajini to što ne možete da ispunite

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 14:44

Junker upozorio: Ne obećavajte Ukrajini to što ne možete da ispunite

Žan-Klod Junker izjavio je da Ukrajini treba dati perspektivu članstva u EU, ali i upozorio da je skeptičan kada je reč o rokovima.

On je takođe napomenuo da i da Brisel ne treba da obeća nešto što ne može da ispuni.

"U potpunosti se slažem da treba da postoji perspektiva članstva za Ukrajinu. Ali sam protiv toga da se daju obećanja koja ne mogu biti ispunjena u roku koji priželjkuje Ukrajina. To bi za rezultat imalo da se ta zemlja ponovo razočara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i okrene leđa EU", rekao je Junker za današnji Noje cirher cajtung (NZZ).

Junker je rekao da je odluka da se na zahtev Ukrajine o pregovorima odgovori pozitivno bila ispravna. "Ali svi učesnici treba da znaju da postoje preduslovi koje treba ispuniti, kako ne bismo uvezli nepotrebne probleme u EU", rekao je Junker.

On je potvrdio da je uoči decembarske odluke Brisela o pregovorima sa Ukrajinom, u jednom intervjuu rekao da Ukrajina zbog sveprisutne korupcije u društvu još dugo neće biti zrela za članstvo u EU. "Tako sam rekao. Pa bilo to pametno ili ne. Ali korupcija je, prema mojim saznanjima, kontinuirani problem u Ukrajini", rekao je Junker.

Prema njegovim rečima, sporenja u evropskom agraru nisu razlog da se Ukrajini zabrani ulazak u EU, ali treba znati da bi to stvorilo "čitav konglomerat političkih, ekonomskih i tehničkih problema".

Prema njegovom mišljenju, vredelo bi razmisliti i o nekoj vrsti delimične integracije i postepenog približavanja, "o nekoj vrsti skoro-članstva za Ukrajinu". "To bi svakako bilo realističnije od punopravnog članstva u narednih tri do pet godina", ocenio je Junker.

Junker je ocenio da u EU i danas postoji određeno nerazumevanje zapadne Evrope za stanje duha istočne i srednje Evrope.

Ocenivši da je to velikim delom posledica hladnog rata i blokovske podeljenosti, on je priznao da nikada nije u dovoljnoj meri shvatio ozbiljno nekadašnja upozorenja Poljske, Češke i Mađarske da bi Rusija mogla mogla da pređe sa reči na delo.

"Nisam to nikada smatrao realističnom hipotezom. Naprotiv, još smo i s visoka nastupali kao učitelji. Sa druge strane, priznajem da sam imao težak odnos sa nekim evropskim vladama kada je počela izbeglička kriza. Zato što nisam razumeo njihovo odbijanje da prihvate izbeglice. To je bilo suprotno mom shvatanju evropske solidarnosti", rekao je Junker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.