Jun: Moguće da Južna Koreja u određenoj situaciji proširi pomoć Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 10:00

Jun: Moguće da Južna Koreja u određenoj situaciji proširi pomoć Ukrajini

Južna Koreja bi mogla da, osim humanitarne i ekonomske pomoci, proširi svoju podršku Ukrajini ako tamo dođe do napada civila velikih razmera, saopštio je predsednik Jun Suk-jol.

Uoči zvanične posete Vašingtonu sledeće nedelje, Jun je rekao za Rojters da njegova vlada istražuje načine da pomogne u odbrani i obnovi Ukrajine, baš kao što je Južna Koreja dobila međunarodnu pomoc tokom Korejskog rata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1950-53.

Ako postoji situacija koju međunarodna zajednica ne može da toleriše, kao što je napad velikih razmera na civile, masakr ili ozbiljno kršenje pravila rata, možda će nam biti teško da insistiramo samo na humanitarnoj ili finansijskoj podršci, rekao je Jun .

To je prvi put da je Seul pokazao spremnost da pošalje oružje Ukrajini, više od godinu dana nakon što je isključio mogućnost takve podrške, navodi Rojters.

Verujem da ne može biti ograničenja u obimu podrške za odbranu i obnovu zemlje koja je nezakonito napadnuta i po međunarodnom i domaćem pravu, rekao je Jun.

On je još naveo da će Seul " u skladu s odnosom koji ima sa stranama uključenim u rat i dešavanjima na bojnom polju preduzeti najprikladnije mere".

Jun treba da poseti Vašington sledeće nedelje i da se sastane sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom povodom 70. godišnjice saveza dve zemlje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.