Julija Timošenko: Neće me slomiti

Izvor: Blic, 06.Avg.2011, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Julija Timošenko: Neće me slomiti

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko snimila je, uoči hapšenja, poruku ukrajinskom narodu u kojoj uverava sunarodnike da ima dovoljno snage da izdrži sva iskušenja i da je „neće slomiti“.

„Osim korumpiranih sudova (predsednika Ukrajine Viktora) Janukoviča, postoje i drugi viši sudovi. Postoji Evropski sud, gde će biti dokazano da sam ispravno postupala, postoji sud ukrajinskog naroda, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će dokazati da sam politički u pravu, a tu je još i Božji sud, od kojeg ne može da zaštiti ni vlast ni novac onih koji postupaju nepravedno", navedeno je u poruci Timošenkove.

Bivša premijerka je pozvala sve koji su sposobni da se bore da se „objedine oko onih koji su odoleli šargarepi i štapu vlasti".

„Budite uvereni - nikada me neće slomiti. Neću izneveriti vas, 11 miliona ljudi, koji ste verovali u mene na predsedničkim izborima. Neću izneveriti ni one koji su glasali za Janukoviča, jer i pred njima osećam odgovornost za svoju zemlju", navela je Timošenkova.

Timošenko, koja je prekujuče uhapšena zbog ometanja sudske procedure u postupku protiv nje za zloupotrebu položaja, ima dugu istoriju rivalstva sa aktuelnim predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem.

Prošle godine za dlaku je izgubila predsedničke izbore od Janukoviča, pa sada tvrdi da joj se on sveti sudskim procesom u kojem je optužena da je oštetila budžet zemlje za 130 miliona evra kada je, 2009, sklapala sporazume o uvozu ruskog gasa.

Predstavnica Janukoviča Darja Čepak odbacila je spekulacije da predsednik ima bilo kakve veze sa suđenjem i hapšenjem bivše premijerke.

Timošenkova je, zajedno s bivšim ukrajinskim predsednikom Viktorom Juščenkom, bila jedan od lidera „narandžaste revolucije" 2004, koja je Janukoviča naterala da prizna poraz na predsedničkim izborima.

Prema odluci suda, razlog za njeno hapšenje bilo je „sistematsko kršenje procedure od strane optužene, uključujući ometanje svedoka".

Ukrajinski premijer Mikola Azarov i ministar energetike Jurij Bojko ranije su se neočekivano pojavili kao svedoci na suđenju. Timošenkova je naljutila sud ismevajući mladog sudiju u više navrata na Tviteru, ali neposredan povod za hapšenje bio je njen opis Azarova kao „starog, osvedočeno korumpiranog čoveka", preneo je AFP.

Poznata u Ukrajini kao „gvozdena ledi" i kao „gasna princeza", Timošenkova je nakratko privedena 2001. pod optužbom za krivotvorenje koja je na kraju povučena. Ako se dokaže da je kriva po sadašnjoj optužnici, preti joj 10 godina zatvora.

EU zabrinuta

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File izrazili su duboku zabrinutost zbog hapšenja Julije Timošenko. „EU i ostali međunarodni partneri Ukrajine stalno naglašavaju potrebu za fer, transparentnim i nezavisnim sudskim procesima kako bi se izbegla svaka mogućnost sprovođenja selektivne pravde. Ovi događaji, stoga, izazivaju zabrinutost zbog vladavine prava u Ukrajini", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Pristalice Timošenkove pred sudom

Pristalice Julije Timošenko preksinoć su, u znak protesta, podigli šatore ispred suda u Kijevu. Ispred Pečerskog okružnog suda, gde joj je izrečena mera pritvora u procesu koji se vodi protiv nje za zloupotrebu službenog položaja, postavljeno je oko 30 svetlozelenih šatora, a jedan broj šatora bele boje sa crvenim srcem, simbolom opozicionog bloka Timošenkove, podignuto je duž glavne kijevske ulice Krešćatik. Kako prenose ruski mediji, na svim zgradama oko suda nalaze se plakati s porukom: „Julija, s tobom smo". Kamp i čitava četvrt oko suda okruženi su policijom.

Povezane vesti: Timošenkova nazvala sudiju monstrumom, izbačena iz sudnice Počelo suđenje Juliji Timošenko, potukle se pristalice i protivinici U Ukrajini uhapšen bivši ministar unutrašnjih poslova

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Timošenko: Neće me slomiti

Izvor: Vesti-online.com, 07.Avg.2011, 01:54

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko snimila je, uoči hapšenja, poruku ukrajinskom narodu u kojoj uverava sunarodnike da ima dovoljno snage da izdrži sva iskušenja i da je ''neće slomiti“...''Osim korumpiranih sudova (predsednika Ukrajine Viktora) Janukoviča, postoje i drugi viši sudovi....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.