Još uvek bez dogovora o slanju posmatrača OEBS u Ukrajinu

Izvor: Blic, 19.Mar.2014, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još uvek bez dogovora o slanju posmatrača OEBS u Ukrajinu

Članice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju nisu danas uspele da se dogovore o slanju posmatrača u Ukrajinu.

"Ovo je treći put da je predložen tekst na koji je samo jedna zemlja imala primedbe - Ruska Federacija", izjavio je američki ambasador Danijel Ber.

Ruska delegacija je predložila amandmane na nacrt sporazuma više puta, a onda kada se oni usaglase, izađu sa novim.

Zasad >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se iz ruske delegacije niko nije oglasio ovim povodom.

Ukrajina i zapadne zemlje se zalažu za raspoređivanje posmatrača OEBS, ali je neslaganje pokrenulo pitanje da li je uopšte moguće postići takav dogovor, ocenila je agencija Rojters.

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer najavio je ranije danas u Berlinu da će Nemačka poslati dvadesetak svojih posmatrača u misiju OEBS-a za Ukrajinu.

Štajnmajer je, takođe, rekao da ukupno treba da bude angažovano više stotina civilnih posmatrača.

Šef nemačke diplomatije želi da posmatrači budu što pre angažovani i pribojava se, kako navode mediji, dalje eskalacije, "koja bi mogla da vodi podeli Evrope".

Da bi se situacija podele Evrope izbegla, Štajnmajer je mišljenja da bi jedna misija OEBS-a trebalo što pre da bude angažovana za istočnu i južnu Ukrajinu.

Kada je reč o odnosu Berlina prema krimskoj krizi, nemački mediji danas pišu o tome da će "mali Nemci i dalje učiti da je Krim deo Ukrajine i da se zasada neće štampati nove knjige".

Iz izdavačke kuće "Dirke" je rečeno da će se prvo prodati, to što ima odštampanih školskih knjiga i da će, tek ukoliko nemačka vlada to zvanično potvrdi, promenjeni status Krima biti unet u školske karte i knjige.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.