Još tri grada hoće s Krimom

Izvor: B92, 04.Mar.2014, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još tri grada hoće s Krimom

Simferopolj -- Visoki krimski zvaničnik izjavio da lokalni zvaničnici tri ukrajinska južna administrativna žele da se pridruže Autonomnoj Republici Krim, ako bude referenduma.

Zamenik predsednika Vrhovnog saveta Krima Serhij Cekov potvrdio je da su krimske vlasti dobili pozive od "predstavnika lokalnih organa uprave" gradova Mikolajiv, Herson i Odesa pošto "oni misle da treba da budu zajedno sa Krimom".

Ranije su agencije javile, pozivajući se na saopštenje Pres >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službe krimskog parlamenta, da su poslanici regionalne skupštine Autonomne Republike Krim izglasali da 25. maja bude održan referendum o regionalnom statusu Krima u Ukrajini.

Međutim, Itar Tas s navodi da je Vrhovni savet Autonomne Republike Krim raspisao referendum o statusu pokrajine najpre za maj, a zatim je odlučio da se referendum održi 30. marta.

Interfaks navodi da ukrajinski, uglavnom etnički Rusima naseljen region Krima, sada je u centru aktuelne krize u zemlji pošto su se proruske grupe distancirale od "reformisanog (ukrajnskog) nacionalnog parlamenta" koji je zbacio predsednika Viktora Janukoviča pre nedelju dana.

Ukrajina se nikad neće odreći Krima, izjavio je juče novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk na konferenciji za štampu.

Ruske snage su, kako navodi Rojters, praktično preuzele kontrolu nad tim ukrajinskim poluostrvom, ali je Jacenjuk u obraćanju novinarima istakao: "Niko neće predati Krim nikome".
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Još tri grada hoće s Krimom

Izvor: Akter, 04.Mar.2014

Visoki krimski zvaničnik izjavio da lokalni zvaničnici tri ukrajinska južna administrativna grada žele da se pridruže Autonomnoj Republici Krim, ako bude referenduma

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.