Izvor: RTS, 20.Feb.2022, 09:10

Zelenski pozvao na hitan prekid vatre na istoku Ukrajine, Rusija i Belorusija produžavaju vojne vežbe

Vašington nastavlja sa optužbama protiv Moskve da će napasti Ukrajinu u "bilo kom trenutku". Rusija ponavlja da su optužbe Zapada "histerične i opasne". Dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručuje da neće odgovarati na provokacije u Donbasu, u samoproglašenim oblastima na istoku zemlje tvrde da je ukrajinska vojska gotovo pedeset puta prekršila primirje. Emanuel Makron ponovo pričao sa Putinom, a zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozvao i Kijev.
Ruske strateške nuklearne snage održale su vežbe pod nadzorom predsednika Vladimira Putina u subotu, dok Vašington nastavlja da optužuje da su ruske trupe koje se nalaze u blizini ukrajinske granice "spremne za napad".

S porastom straha Zapada od rata, Bela kuća je saopštila da Tim za nacionalnu bezbednost predsednika Džoa Bajdena još veruje da bi Rusija mogla da izvrši napad na Ukrajinu "u bilo kom trenutku".
Ministri spoljnih poslova iz zemalja G7 tvrde da nisu videli nikakve dokaze da Rusija smanjuje aktivnosti svoje vojske u toj oblasti.
Nakon što su Kijev i Moskva razmenili optužbe za novo granatiranje blizu granice, Francuska i Nemačka su pozvale svoje državljane u Ukrajini da napuste zemlju.
Ministar odbrane SAD Lojd Ostin tvrdi su ruske snage počele da se "kreću ka granici".
Iz Moskve ponavljaju da su upozorenja Zapada da Rusija planira invaziju Ukrajine "histerična i opasna".
Rusija tvrdi da povlači trupe i vraća ih u svoje matične baze dok SAD i njeni zapadni saveznici kažu da se nagomilavanje trupa nastavlja.
Iskazujući svoju frustraciju na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je globalna bezbednosna arhitektura bila "skoro uništena".
Pozvao je stalne članove Saveta bezbednosti UN, Nemačku i Tursku da stvore nove bezbednosne garancije za njegovu zemlju.
Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas rekao je Zelenskom da ta finansijska institucija priprema 350 miliona dolara za Ukrajinu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz minuta u minut: Zelenski pozvao na hitan prekid vatre, nastavljaju se vojne vežbe Rusije i Belorusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2022

Vašington nastavlja sa optužbama protiv Moskve da će napasti Ukrajinu u "bilo kom trenutku". Rusija ponavlja da su optužbe Zapada "histerične i opasne". ..Dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručuje da neće odgovarati na provokacije u Donbasu, u samoproglašenim oblastima na istoku...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.