Još nema istrage o padu MH17

Izvor: B92, 19.Jul.2014, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još nema istrage o padu MH17

Moskva/Kijev/Beograd -- Istraga o padu malezijskog aviona još nije počela, jer nije postignut dogovor sa pobunjenicima o bezbednosnoj zoni. Kijev: Separatisti uništavaju dokaze.

Dve strane jednu drugu optužuju za rušenje aviona, a KIjev tvrdi da veliku ulogu ima i Rusija.

Optužbe da je odgovorna za pad malezijskog avion zvanična Moskva naziva potpunim glupostima, a tvrdnje da Rusija naoružava separatiste smatra "neprimerenim".

Nakon optužbi koje stižu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukrajinske strane, rusko Ministarstvo odbrane krenulo je u verbalni kontranapad. Naime, iz Moskve su Kijevu postavili 10 pitanja, i konstatovali da bi odgovori na takva pitanja razrešili problem pred kojim se nalaze.

Kako javlja naša dopisnica iz Moskve, jedno od pitanja je bilo i gde su bili raspoređeni sistemi BUK i zašto su bili usmereni ka proruski orijentisani pobunjenicima na istoku, kada se zna da oni nemaju avione.

"Da li je ukrajinska vojska spremna da međunarodnim stručnjacima predstavi svoje podatke o tome sa koliko vazduh-vazduh i zemlja-vazduh raketa raspolaže kao i kakvim raketnim sistemom raspolaže? Odgovor je veoma važan da bi mogli tačno da utvrdimo šta je tačno oborilo malezijski boing", rekao je danas Anatolij Antonov iz ruskog Ministarstva odbrane.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsedik Rusije Vladimir Putin dogovorili su se da Organizacija međunarodne civilne avijacije sprovede istragu o padu malezijskog aviona.

U međuvremenu ukrajinska vlada tvrdi da proruske snage uništavaju dokaze zločina, dok proruski pobunjenici ukrajinsku vlast optužuju da ne želi objektivnu istragu. Obe strane poriču da imaju ikakve veze sa obaranjem aviona. Zvaničnici su demantovali prethodno objavljenu vest da je postignut dogovor sa pobunjenicima oko formiranja bezbednosne zoni oko mesta gde se srušio avion.

"Proruski pobunjenici ne dozvoljavaju istražiteljima da prikupe dokaze. Ne dozvoljavaju ni spasiocima i ljudima koji su im pomagali da napuste teren. Svi ti ljudi rade pod pretnjom oružjem", kaže portprol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbendost i odbranu Andrij Lisenko.

U nameri da dođe do svog boinga i sprovede sopstvenu istragu, u Ukrajinu je stigao i tim od 132 stručnjaka iz Malezije.

"Imamo nekoliko timova, među njima lekare i stručnjake, koji će na osnovu otisaka zuba pokušati da utvrde identitet žrtava. Pomagaćemo ukrajinskim službama onoliko koliko nam dozvole", kažu iz ovog tima.

Bivši pukovnik Vojske Jugoslavije Zoltan Dani čija jedinica je 1999 oborila nevidljivi bombarder F117 A, smatra da nije smeo da se dozvoli prelet preko teritorije na kojoj se obavljaju bilo kakva borbena dejstva. Isključuje mogućnost da je, ukoliko je oboren, putnički avion gađan slučajno.

"Slučajno ne može, uvek se radi o nameri. Ne može slučajno da se pritisne dugme, jer postoji određeni niz pripremnih radnji koji se mora obaviti da bi se raketni sistem doveo u fazu kada je spreman da se lansira raketa. Taj niz radnji mora da sprovede stručno, obučeno lice koje ne može biti totalni laik. To je sad pitanje ko je tu pogrešio u identifikaciji. Da li je namerno urađeno, da bi se izazvala kriza ili da bi se produbila kriza koja tamo tinja dugo i da bi se pozvale nekakve međunarodne snage da bi se to na neki način stišalo ili kako oni to kažu - rešilo", rekao je za B92 Dani.

Tela nastradalih putnika i delovi malezijskog boinga još uvek leže rasuti po polju.

Imena nastradalih putnika još uvek nisu zvanično saopštena, ali njihove porodice danima pokušavaju da se nose sa gubitkom. Kristin Noris je ostala bez oca i troje sestrića od 8, 10 i 12 godina. "Ne znam šta će se dalje dešavati sa našom porodicom. Nadam se da su moja sestra i njen muž dovoljno jaki, ali stvarno ne znam kako će ovo preboleti".

"Moja porodica ne pokušava da okrivi bilo koga za smrt mojih roditelja. Želimo mir u Ukrajini i molimo se za sve stradale i njihove porodice", rekao je Dru Rajder čiji su otac i majka bili u malezijskom MH17.

Podsetimo, u avionu koji se srušio u četvrtak u Donjeckoj oblasti bilo je 298 putnika i ćlanova posade. Među njima bilo je i 80 dece. Svi su stradali.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pobunjenici koče istragu o padu aviona

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jul.2014

KIJEV - Istraga o padu malezijskog aviona u Ukrajini još nije počela, jer nije postignut dogovor sa pobunjenicima o bezbjednosnoj zoni.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.