Joksimovićeva na međunarodnoj konfernciji za pomoć Ukrajini

Izvor: RTS, 28.Apr.2015, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimovićeva na međunarodnoj konfernciji za pomoć Ukrajini

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovuje u Kijevu na Međunarodnoj konferenciji za podršku Ukrajini, gde u ime srpske vlade toj državi uručuje jednokratnu pomoć od 100.000 evra za potrebe osoba raseljenih usled oružanih sukoba.
"Odlukom vlade Srbije i premijera Vučića mi smo danas ovde da uručimo donaciju od 100,000 evra razumevajući koliko je teško >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kada se zemlja nalazi u krizi. Dakle, mi smo danas došli ovde da na jedan simboličan način pružimo podršku," rekla je Joksimovićeva u izjavi Tanjugu.
Istakla je da Srbija inače ima dobre odnose da Ukrajinom i da se vlada nada da će imati načina da te odnose unapredi i na bilateralnom političkom i ekonomskom planu. Prema njenim rečima, postoji mnogo razloga za saradnju.
"Ukrajina je zemlja koja vrlo principijelno stoji na stanovištu međunarodnog prava i koja dakle nije priznala nezavisnost Kosova. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući Krim što smo više puta rekli, imamo u Srbiji ukrajinsku manjinu koju veoma uvažavamo, imamo čini mi se i mogućnost da proširimo ekonomske odnose i nadamo se nekom skorom potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom," rekla je Joksimovićeva.
Odnos Srbije prema Ukrajini dakle karakteriše, s jedne strane humanitarni elemenat solidarnosti sa pre svega ukrajinskim građanima, koji preživljavaju ono što je naš narod preživljavao u skorijoj prošlosti a koju pokazuje učešćem u današnoj konferenciji i donacijom, a sa druge očekivanje i nada da će dve zemlje unaprediti političke i pre svega ekonomske odnose u budućnosti, zaključila je srpska ministarka.
Konferenciji u Kijevu prisustvuju predstavnici zemalja EU, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, evropski komesar za proširenje Johanes Han, predstavnici zemalja van EU i međunarodnih finansijskih institucija.

Na konferenciji će biti prezentovani mehanizmi koordinacije donatorskih aktivnosti, izveštaj o raspodeli sredstava i primeni, saopštila je uoči konferencije Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Učesnicima, kojih, prema procenama ukrajinskih zvaničnika, ima iz 56 zemalja, obratio se predsednik Ukrajine, Petro Porošneko a najavljeno je obraćanje i premijera Arsenija Jacenjuka.
Vlada Srbije usvojila je pre pet dana predlog premijera Aleksandra Vučića da uputi jednokratnu pomoć Ukrajini u iznosu od 100.000 evra i da humanitarnu pomoć uruči ministarka Joksimović.
Premijer Srbije je nedavno razgovarao telefonom sa predsednikom Ukrajine i tom prilikom istakao da Srbija čini sve kako bi objektivno i nepristrasno pomogla u rešavanju svih sporova i problema na teritoriji Ukrajine.
Vučić i Porošenko su se tada saglasili da su Srbija i Ukrajina prijateljske zemlje i da je neophodno da u budućnosti više rade na uspostavljanju bližih bilateralnih, političkih, a posebno ekonomskih odnosa.
Vučić je zahvalio Porošenku na ukrajinskoj podršci teritorijalnom integritetu Srbije, a Porošenko Vladi Srbije na jasnim stavovima po pitanju ukrajinskog suvereniteta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.