Joanikije čestita Vaskrs i poziva na molitve za prekid rata u Ukrajini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2023, 12:35

Joanikije čestita Vaskrs i poziva na molitve za prekid rata u Ukrajini

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije uputio je danas sveštenstvu, monaštu i vernom narodu Mitropolije crnogorsko-primorske Vaskršnju poruku i ukazao na stradanja koja danas trpi Ukrajinska pravoslavna crkva, što je, kako je naveo, pretrpela i naša sveta Crkva mnogo puta u svojoj istoriji.

Mitropolit je pozvao sve verne da na ovaj veliki praznik prinesu Bogu svoje tople molitve za prekid rata i prolivanja bratske krvi u Ukrajini.

"Sa velikom zabrinutošću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gledamo kako ukrajinske vlasti, za interes jedne raskolničke i nekanonske grupe sumnjivog verskog identiteta otimaju drevne i znamenite svetinje Ukrajinske pravoslavne crkve na čijem je čelu Njegovo Blaženstvo mitropolit kijevski i sve Ukrajine gospodin Onufrije. To nije samo kršenje verskih prava i sloboda, nego, nažalost, državni teror i pokušaj zatiranja izvornog pravoslavlja u Ukrajini", naveo je mitropolit i istakao:

"Gledajući kako ova raspeta Crkva počevši od njenog poglavara, arhijerejâ, sveštenstva, monaštva i vernog naroda smireno i hrabro trpi uvrede, klevete, pljačke i otimanje hramova, istrajavajući na golgotskom putu Hristovom uvereni smo da će Gospod na nju izliti svoju milost i da će ona posle ljutih stradanja i gonjenja izaći pred licem celog sveta ojačana hiljadama novih ispovednika i mučenika".

"Ista takva stradanja, ako ne i gora, pretrpeli su pravoslavni Srbi na Kosovu i Metohiji, od albanskih terorista od 1999. do 2004. godine. Nesumnjivo da je to vreme rodilo mnoge srpske kosovsko - metohijske mučenike postradale za ime Božje i veru pravoslavnu koji će u budućnosti, kad Bogu bude ugodno, zablistati svetošću svoje žrtve na nebu naše Crkve", naveo je mitropolit Joanikije.

On je istakao da se stradanje našeg naroda na svetoj zavetnoj srpskoj zemlji produžilo do dana današnjeg i ko zna kad će prestati.

"Vidimo, međutim da se istovremeno ceo srpski narod sve više vezuje za svoju raspetu braću i svetinje. Svedoci smo da naša blagočestiva duhovna čeda iz Crne Gore naročito mladi redovno odlaze na svete službe i poklonjenje svetima u Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu, Devič i ostale nemanjićke kosovsko - metohijske svetinje", naveo je mitropolit.

Istakao je da svi verni znaju da je Kosovo naš sveti i nepokolebljivi presto.

"Što smo bliži njemu bliži smo Bogu. Ako ga svagda imamo u svome srcu, ako ga se ne odrečemo, bez obzira na pretnje i pritiske imaćemo dostojno mesto pod kapom nebeskom, rame uz rame sa ostalim istorijskim i prosvećenim narodima", naveo je mitropolit.

Poručio je da samo objedinjeni i ojačani našim zajedništvom u Hristu Vaskrslome dužni smo da negujemo sabornost i da se borimo za što bolji kvalitet života.

"Da bismo to postigli treba sa najvišeg nivoa obratiti punu pažnju na obrazovanje i vaspitanje dece i omladine. Svetoj Pravoslavnoj veri je svojstveno da se pored negovanja duhovnosti bavi prosvetom i kulturom. Kao što smo to radili u prošlosti nastavićemo i ubuduće", naveo je mitropolit Joanikije.

Dodao je da će ove godine biti proslavljen veliki jubilej cetinjske Bogoslovije, 160. godišnjicu od njenog osnivanja, kao i da će baš na ovu jubilarnu godini su početi sa radom akreditovana Pravoslavna gimnazija Svetog Save u Podgorici.

"Osnažimo se bratskim jedinstvom u ljubavi Hristovoj, čuvajmo duhovno nasleđe Svetog Save i Njegoša, Svetog Vasilija ostroškog i Svetog Petra cetinjskog. Pomolimo se svi zajedno u slobodi slave dece Božje da Gospod izlije svoj mir i blagodat na decu i omladinu, na stare i mlade, na celu svoju Crkvu i na sve one kojima je milost i pomoć Božja potrebna", naveo je mitropolit.

Poručio je i da je Vaskrsenje nova stvarnost, a ne samo jedan od velikih događaja iz daleke prošlosti koga se sa pijetetom sećamo.

"Vreme ga ne može obuhvatiti jer vaskrsenje svojim spasonosnim dejstvom prožima dane i godine, vreme i večnost, a ponajviše duše vernih sve ispunjujući božanskom svetlošću i večnim smislom. Naše vaskršnje slavlje ovde i sada je živo učešće u sveštenoj i novoj Pashi Gospodnjoj....", naveo je mitropolit Joanikije.

Gospod nam je, kaže mitropolit, otkrio da se smisao života postiže služenjem i ljubavlju koja se žrtvuje za spasenje bližnjih, kao i da iz našeg vekovnog hrišćanskog iskustva znamo da je u svemu što je vredno pomena i pohvale utkana žrtva i ljubav.

"U ove svetle dane radujemo se što se sa više strana iz naše otadžbine čuju pozivi na svenarodno pomirenje i nadamo se da će nove generacije, uz Božju pomoć, uspeti da prevaziđu stare, najčešće veštački izazvane, podele i razdore u našem narodu. Važan korak u tom pravcu već je učinjen donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti i potpisivanjem Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Crne Gore. Sveopšta sloboda vere i ravnopravnost svih crkava i verskih zajednica su važni preduslovi za unutrašnju stabilnost i harmoniju svake države, naročito Crne Gore koja baštini bogato nasleđe različitih vera i kultura", poručio je mitropolit Joanikije, saopšteno je iz MCP.

Ukoliko se, kaže, najistaknutiji i najodgovorniji ljudi u našoj otadžbini stvarno budu zauzeli, a nadamo se da hoće, za prevazilaženje rečenih podela i bratsko pomirenje uvereni smo da će ih ogromna većina naroda Crne Gore i sve verske zajednice koje u njoj deluju iskreno podržati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.