Jedna od država rešila: Kraj zabrane

Izvor: B92, 13.Maj.2023, 12:35

Jedna od država rešila: Kraj zabrane

Slovačka je ukinula unilateralnu zabranu uvoza žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, koju je donela u aprilu.

To je objavilo slovačko ministarstvo ekonomije u petak uveče, prenosi hrt.

Ministar ekonomije Karel Hirman je u petak, nakon donošenja odluke na sednici vlade, potpisao uredbu kojom zabrana prestaje da važi .

Odluka je doneta na poslednjoj sednici konzervativno-populističke manjinske vlade premijera Eduarda Hegera.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Predsednica Zuzana Čaputova u ponedeljak namerava da imenuje vladu sastavljenu od javnih službenika koji će upravljati zemljom umesto njega.

Hegerovoj vladi je prošlog decembra izglasano nepoverenje, a on otada obavlja funkciju privremenog premijera.

Slovačka je 17. aprila uvela privremenu zabranu uvoza većeg broja poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine radi zaštite vlastitog poljoprivrednog sektora.

Popis zabranjenih dobara uključuje šećer, hranu za stoku, semenke, hmelj, lan i konoplju, sirovo i obrađeno voće i povrće, vino i druge alkoholne proizvode, i med.

Međutim, tranzit tih roba u druge zemlje i dalje je bio dopušten.

Druge države članice Evropske unije koje graniče s Ukrajinom su takođe blokirale uvoz niza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Poljoprivrednici su se žalili na ogromnu ukrajinsku konkurenciju nakon što su ukinute uvozne carine.

Ministarstvo poljoprivrede u Bratislavi, nezavisno od zabrane uvoza, već je naredilo da se zabrani uvoz 1.500 tona ukrajinskog žita 14. aprila zato što su u njemu pronađeni pesticidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.