Jedan cilj – sprečiti nuklearnu katastrofu

Izvor: B92, 31.Avg.2022, 17:20

Jedan cilj – sprečiti nuklearnu katastrofu

Nuklearni inspektori UN otišli ​​su u sredu u misiju u ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, rekavši da je njihov zadatak da spreče nuklearnu nesreću.

Izveštač Rojtersa koji je pratio tim Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u konvoju iz glavnog grada Kijeva rekao je da su inspektori stigli u Zaporožje, gde će verovatno provesti noć pre nego što će u četvrtak posetiti obližnju elektranu koju kontroliše ruska vojska.

Zvaničnici koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je imenovala Rusija sugerisali su da bi poseta mogla da traje samo jedan dan, dok su zvaničnici IAEA i Ukrajine sugerisali da će trajati duže.

"Misija će trajati nekoliko dana. Ako uspemo da uspostavimo stalno prisustvo ili kontinuirano prisustvo, onda će biti produžena. Ali ovaj prvi segment će trajati nekoliko dana", rekao je Rafael Grosi, direktor IAEA, novinarima u hotelu u Zaporožje.

"Tamo imamo veoma važan zadatak – da procenimo stvarnu situaciju i pomognemo da se situacija stabilizuje koliko god možemo", rekao je on, dodajući da je tim IAEA imao uveravanja i Rusije i Ukrajine da mu je dozvoljeno da uđe u zonu ratovanja.

Ruska vojska je u fabrici, kao i većina ukrajinskih zaposlenih u fabrici, koja je tradicionalno snabdevala Ukrajinu sa 20 odsto njenih potreba za električnom energijom.

U blizini elektrane su zabeležene borbe, a Kijev i Moskva se međusobno optužuju za granatiranje područja u blizini elektrane.

Kijev kaže da postoji rizik od nuklearne katastrofe zbog ruskih akcija.

Grosi je rekao da je jedan od njegovih prioriteta da razgovara sa ukrajinskim osobljem koje vodi fabriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.