Janukoviču većina u parlamentu

Izvor: Politika, 30.Okt.2012, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janukoviču većina u parlamentu

Ulazak Ukrajinske demokratske asocijacije za reforme i partije Sloboda u Vrhovnu radu ocenjen kao najveće iznenađenje

Politička promena u Ukrajini nije se dogodila. Na nedeljnim izborima za Vrhovnu radu (parlament), glavni takmaci i dalje ostaju vodeće snage: Partija regiona (PR), aktuelnog šefa države Viktora Janukoviča, i Batkivščina, koalicija koju predvodi trenutno utamničena bivša premijerka Julija Timošenko.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Činjenica da se na četvrtom mestu liste onih koji su obezbedili prolaz u parlament, odmah iza komunista KPU, našla partija bivšeg bokserskog šampiona Vitalija Klička – Ukrajinska demokratska asocijacija za reforme (Udar), koja je relativno novi igrač na tamošnjoj političkoj sceni, jasno ukazuje da se stranačka slika u drugoj po veličini državi Evrope, definitivno menja.

To potvrđuje i prvi ulazak u parlament izrazito nacionalistički orijentisane partije Sloboda.

Prema do sada izbrojanim glasovima, PR je osvojila poverenje 33,82 odsto birača. Sledi Batkivščina sa 22,77 procenata, potom KPU sa 14,59, pa Udar 13,07 odsto i na kraju Opšteukrajinsi savez Sloboda sa 8,84 procenta.

Ostali nisu uspeli da preskoče neophodnu petoprocentnu barijeru. Odziv je bio 57,99 odsto, što znači da je glasalo ukupno 20.778.215 punoletnih građana.

Interesantno je da je stranka Sloboda na 116 biračkih mesta van granica Ukrajine osvojila najviše glasova, što je ocenjeno kao nemala senzacija.

Vrhovna rada ima 450 poslanika sa petogodišnjim mandatom, od čega se polovina bira po partijskim listama, a polovina po većinskom sistemu. Tek kada se saberu i ovi drugi glasovi, a najave kazuju da PR i tu vodi, znaće se tačno koliko je ko osvojio mesta u parlamentu.

Prema trenutno dostupnim podacima, ne treba sumnjati da je dosadašnja najveća ukrajinska partija već sada na putu da tu zadrži dominantnu ulogu. Ovo je, po mnogima, veoma važno pred naredne predsedničke izbore zakazane za 2015.

Tako je u nedelju odrađen samo deo posla. Predstoji teška faza stvaranja natpolovične većine i formiranje vlasti u skladu sa izbornim rezultatima. To pretpostavlja uklapanje različitih programa, traženje saveznika i među partijama i među nezavisnim kandidatima, ublažavanje pojedinih ranije datih obećanja, pa možda i odricanje od nekih.

I PR i Batkivščina su do sada pokazali da umeju da plivaju u takvim vodama, a slično bi moglo da se kaže i za komuniste. Kako će se u svemu snaći Udar i Sloboda, teško je reći.

Vitalij Kličko je već jasno stavio na znanje da kao buduće partnere vidi Batkivščinu i Slobodu, što znači da je spreman da deluje kao opozicionar. Doduše, kako se izjasnio, ova saradnja biće isključivo partnerska, a nikako u formi koalicije. I u Batkivščini su iskazali spremnost da sarađuju sa Udarom i Slobodom.

S druge strane, komunisti su odbacili i samu pomisao da na bilo koji način uđu u posao sa nacionalistima, što ih, praktično, gura pod okrilje PR. U najvećoj partiji se nadaju da će sa deputatima izabranim po većinskom sistemu, moći i sami da formiraju vlast.

Kako je za Prvi kanal ruske televizije izjavio politikolog Mihail Pogrebinski, ne treba sumnjati da će predsednik Janukovič obezbediti većinu sa kojom će moći da sarađuje. Ipak, parlament će se značajno razlikovati od aktuelnog. „Veliki broj kandidata biranih po većinskom sistemu, težak je za dogovaranje, što će svakako uticati na stvaranje atmosfere neizvesnosti”, smatra Pogrebinski.

U Vrhovnoj radi je ranije znalo da dođe do izuzetno žučnih rasprava, pa i fizičkih obračuna. Uz prisustvo legende boksa Vitalija Klička malo je verovatno da bi tako nešto moglo da se ponovi. Možda je i to, na neki način, doprinos budućem konkretnijem funkcionisanju parlamenta. 

Slobodan Samardžija

objavljeno: 30.10.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ukrajinska opozicija bez jedinstvenog stava naspram vlasti

Izvor: NaDlanu.com, 30.Okt.2012

KIJEV, 30. oktobra 2012. (Beta-AP) - Ukrajinske opozicione partije u utorak su izgledale podeljene oko toga da li da priznaju pobedu vladajuće partije na parlamentarnim izborima koje su medjunarodni posmatrači označili kao nefer... KIJEV, 30. oktobra 2012. (Beta-AP) - Ukrajinske opozicione partije...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.