JKP MAJDANPEK ULAŽE U ČISTIJE IZVORE ENERGIJE

Izvor: TimockeVesti.net, 20.Nov.2023, 06:31

JKP MAJDANPEK ULAŽE U ČISTIJE IZVORE ENERGIJE

Majdanpek, 20. novembar – Rat u Ukrajini doveo je do prekida lanaca snabdevanja energentima širom sveta, postavljajući ozbiljna pitanja o grejnoj sezoni i sposobnosti toplana da zadovolje potrebe stanovništva tokom hladnih zimskih dana. Dok su mnogi strahovali od problema u snabdevanju toplinskom energijom, Javno komunalno preduzeće (JKP) Majdanpek uspešno je prevazišlo izazov, o čemu je za Biznis.rs govorio direktor Đorđe >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Roškić.
Umesto tradicionalnog mazuta, JKP Majdanpek koristi drvnu sečku za proizvodnju toplotne energije. Ova odluka pokazala se ključnom tokom trvenja između Rusije i Ukrajine, kada su cene energenata naglo skočile.
– Prešli smo na drvnu sečku i biomasu, i mazut smo veoma malo koristili. Tako smo izbegli sve te nedaće, inače bi bilo problematično da smo koristili mazut. Drvnu sečku nije bilo teško nabaviti, zato što mi imamo sklopljene ugovore. Raspisujemo nabavku u toku leta i pripremamo se za jesen, za zimu – objašnjava Roškić.
Direktor ističe da podrška lokalne samouprave subvencijama za energente igra značajnu ulogu, ali istovremeno naglašava izazove u vezi s pronalaskom kvalifikovane radne snage.
– Problem jeste radna snaga, svi sad idu u rudnik, tamo su veće plate u Zijinu i onda imamo problem sa radnom snagom. Kod nas u javnim preduzećima plate su manje, ali dovijamo se nekako – kaže Roškić.
JKP Majdanpek aktivno ulaže u obnovu svojih postrojenja i prelazak na čistije izvore energije. Rekonstrukcija vrelovoda i podstanice već su izvršene ove godine, a u planu je izgradnja nove toplane na biomasu, što će omogućiti proširenje klijentele u budućnosti.
– Planiramo da ubuduće proširimo klijentelu, da isporučimo energiju za bar još 150, 200 stanova. Očekujemo pomoć lokalne samouprave oko projektovanja. Verovatno će nam dati subvencije za investicije – dodaje Roškić.
Sa 11 godina iskustva na čelu JKP Majdanpek, Đorđe Roškić vodi preduzeće na načelu ličnog primera i posvećenosti poslu.
– Ja sam stari kadar, radim sve poslove, najmanje radim kao direktor, kod mene je to tako, vozim kombinovanu mašinu, kopam. Dolazim u šest na posao, iako sam direktor, prvi dolazim, a zadnji odlazim. Imam 39 godina staža i nikad nisam zakasnio na posao, navikao sam tako. Rezultati se vide – ističe Roškić.
Članak JKP MAJDANPEK ULAŽE U ČISTIJE IZVORE ENERGIJE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.