Izmereno: Radijacija 15 puta veća od dozvoljene; Niko ne zna šta će biti

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 11:42

Izmereno: Radijacija 15 puta veća od dozvoljene; Niko ne zna šta će biti

Nivo radijacije u južnoukrajinskom gradu Marijupolju, koji je pod kontrolom Rusije, 15 puta je veći od dozvoljenog, izjavio ukrajinski zvaničnik.

Ruski mediji su naveli da je uzrok povećane radijacije izmerene u području oko plaže Pišhanji, u blizini gradske luke, jaka oluja koja je zahvatila region Crnog mora i otkrila pesak pun hemijskog elementa torijum, radioaktivnog aktinoidnog metala.

Međutim, Petro Andrijuščenko, savetnik prognanog ukrajinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gradonačelnika, rekao je u objavi na kanalu na Telegramu da to nije tačno.

On je navodni porast radijacije pripisao konstantnom ruskom "bombardovanju i raketnim napadima na grad". "Pravi razlog za visok nivo radijacije i izloženost peska nije oluja, već ruska okupacija", rekao je on.

Ruski kanal na Telegramu u ponedeljak je izvestio da bi stanovnici Marijupolja mogli biti izloženi "potencijalno opasnim nivoima radijacije" nakon oluje koja je poslednjih dana poharala Crno more.

More je ispralo većinu uobičajenog peska na gradskoj plaži i ogolilo crni sloj torijuma navodi se na kanalu "Mash in Donbas" na Telegramu, za koji se veruje da je povezan s ruskim bezbednosnim službama.

Ukrajinsko gradsko veće Marijupolja saopštilo je da se radijacija na plaži povećala četiri puta, dodavši da je pesak koji je "prekrivao sloj torijuma isprala voda".

Pesak sa tim hemijskim elementom inače je prirodni deo azovske obale. Reč je o radioaktivnom aktionidnom metalu i jednom od samo tri radioaktivna elementa koji se mogu naći u prirodi u nešto većoj količini kao primordijalni element.

Za sada nije poznato kakve bi mogle da budu moguće zdravstvene ili ekološke posledice povećane radijacije.

Svetsko nuklearno udruženje opisalo je torijum kao "prirodni, blago radioaktivni metal", koji se u malim količinama nalazi u većini stena i tla. "Vrlo je netopljiv, zbog čega ga ima u izobilju u pesku, ali ne i u morskoj vodi", navodi organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EVROPA U STRAHU: U najvećem gradu kojI su Rusi osvojili DRAMATIČNO RASTE RADIJACIJA: "Znamo i uzrok!"

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2023

Nivo radijacije u Mariupolju je 15 puta veći od onoga što se smatra bezbednim...Nivo radijacije u južnom ukrajinskom gradu Mariupolju, koji su ruske snage sravnile sa zemljom u mesecima nakon što je počela invazija na Ukrajinu i od tada je pod kontrolom Moskve, 15 puta je veći od onoga što se...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.