Izglasano: Rusi, povucite se

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 13:10

Izglasano: Rusi, povucite se

Upravni odbor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju izglasao rezoluciju kojom od Rusije zahteva da se povuče iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija se poziva na hitno povlačenje svog neovlašćenog vojnog i drugog osoblja iz nuklearne elektrane i da se postrojenje odmah vrati pod kontrolu ukrajinskih vlasti.

Svih šest reaktora u nuklearki je isključeno, ali joj je i dalje stalno potrebna energija da bi gorivo u reaktorima bilo hladno i sprečilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potencijalno katastrofalno topljenje.

Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za granatiranje u blizini nuklearke.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi bio je nedavno u poseti nuklearnoj elektrani Zaporožje i o njoj razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. On je naveo da su razgovori s drugim ruskim zvaničnicima bili napeti.

Nuklearna elektrana u Zaporožju na jugu Ukrajine pod ruskom je kontrolom od marta 2022. godine.

IAEA je u više navrata izražavala zabrinutost u vezi sa postrojenjem u Zaporožju zbog straha od potencijalne nuklearne katastrofe. Fabrika je više puta bila u unakrsnoj vatri od 24. februara 2022, kada je Rusija poslala trupe u Ukrajinu i zauzela objekat ubrzo nakon toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Unutar ukrajinske nuklearke pod ruskom okupacijom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Mar.2024

Unutrašnjost elektrane Zaporižja pruža uvid u rusku kontrolu nad ovim postrojenjem uoči sastanka iza zatvorenih vrata između šefa Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grossija i ruskog predsjednika Vladimira Putina 6. marta.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.