Izdaja?

Izvor: B92, 16.Sep.2023, 09:51

Izdaja?

Ukrajinski sud odredio je juče bivšem ministru vlade Nestoru Šufriču pritvor od 60 dana bez mogućnosti kaucije zbog sumnje da je počinio izdaju.

Nestor Šufrič optužen je za održavanje kontakata s odbeglim ukrajinskim parlamentarcem za kog istražitelji sumnjaju da je radio za ruske bezbedonosne službe i za podržavanje planova za podsticanje promoskovskog separatizma u istočnoj Ukrajini.

Novinski izveštaji citirali su Šufričeve advokate koji su rekli da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se žaliti na odluku suda.

Šufrič je dugo bio član političkih grupa prijateljskih prema Moskvi, uključujući jednu stranku koja je zabranjena od ruskog rata sa Ukrajinom u februaru prošle godine.

Bio je ministar hitnih službi pod predsednikom Viktorom Janukovičem, koji je pobegao iz Ukrajine nakon masovne pobune 2014. koja je pokrenula rusko pripajanje Krima.

Istražitelji bezbedonosne službe SBU rekli su da je takođe imao bliske veze s Viktorom Medvedčukom, poslovnim magnatom i bivšim parlamentarcem koji je prošle godine poslan u egzil u Rusiju u zamenu za ukrajinske ratne zarobljenike.

Istražitelji su rekli da je Šufrič izvršavao uputstva ruskih i proruskih zvaničnika za promovisanje promoskovske politike unutar Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.