Istraga zbog korupcije u procesu remonta hrvatskih Migova 21 u Ukrajini

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Dec.2016, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga zbog korupcije u procesu remonta hrvatskih Migova 21 u Ukrajini

Hrvatska Uprava za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala pokrenula je istragu protiv bivšeg službenika Ministarstva odbrane koji se tereti da je od jedne ukrajinske firme primio novac u zamenu za pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju poslova generalnog remonta i nabavke dodatnih polovnih aviona Mig-21 za oružane snage te zemlje.

Kako navode mediji, reč je o načelniku Sektora za održavanje i remont Vazduhoplovno-tehničkog zavoda Josipu Čoviću a istraga je >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pokrenuta i protiv predstavnika ukrajinske remontne kompanije Ivice Josipovića.

Čović je osumnjičen da je od decembra 2011. do februara 2016. od zastupnika dve strane kompanije tražio novac da bi zauzvrat, kao predstavnik Ministarstva odbrane, osigurao pozitivno mišljenje odnosno prednost u obavljanju remonta i nabavke dodatnih aviona, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršilaca remonta i stanja letelica.

Prema tim navodima, jedna kompanija nije prihvatila Čovićev zahtev da mu isplati 50.000 evra, dok je druga kompanija prihvatila i obećala mu traženi iznos. Dodaje se da je on, od predstavnika firme, u dva navrata preuzeo najmanje 10.000 evra.

Hrvatska je u Ukrajini remontovala deo svojih aviona Mig-21, dok je od te zemlje takođe dokupila nekoliko letelica kako bi oformila jednu borbenu eskadrilu.

Tamošnji mediji su tvrdili da su, nakon što je iz Ukrajine stiglo 12 aviona Mig-21, u letnom stanju bile samo tri letelice dok je pet povučeno iz upotrebe.

Tvrdilo se da su na pojedinim avionima menjani serijski brojevi i da primljeni avioni ne odgovaraju dokumentaciji niti letelicama koje su navedene u ugovoru o remontu, da ugrađeni delovi ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji, kao i da su avioni sastavljani od više različitih letelica.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.