Izvor: RTS, 12.Sep.2022, 10:56

Istoričar Aleksandar Životić objašnjava za RTS zašto je jesen ključna u bici za Donbas

Profesor Filozofskog fakulteta, istoričar Aleksandar Životić, objašnjava za RTS da je ono što trenutno gledamo u Ukrajini nova faza bitke za Donbas. Ocenjuje da će se ishod veoma brzo, narednih dana, znati i upozorava da je na prostoru Donbasa, s obzirom na klimatske uslove i na samu konfiguraciju tla, veoma teško i gotovo nemoguće voditi aktivne vojne operacije u periodu koji dolazi.
Komentarišući za RTS medijske spekulacije o sukobima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Ukrajini, između ostalog da se Rusija povlači i da sve snage šalje na Donbas, prof. dr Aleksandar Životić ocenjuje da naši mediji kaskaju za glavnim tokovima dešavanja, da ima dosta senzacionalističkih vesti i da je reč o kombinaciji različitih izvora.

"Rat jeste ušao u novu fazu, a ono što trenutno gledamo je nova faza pre svega bitke za Donbas, tako da pregrupisanje, odbrana Donbasa, itd. o čemu se priča, jeste nešto što je izvučeno iz saopštenjâ ruskog Ministarstva odbrane, koja su poslednjih dana vrlo štura i prilično neprecizna, tako da dozvoljavaju široka tumačenja", objašnjava profesor Životić.
Objašnjava da je suština u operaciji koja je započela pre šest dana iz jednog šireg rejona Harkova, koji je iskorišćen kao operativna osnovica prema Kupjansku, gradu na reci Oskul.
Ključna linija za ruske snage Važno je, kaže Životić, napomenuti da je to ta linija od Vovčanska do Izjuma, koja je ključna za ruske snage, pre svega kao kopnena linija komunikacije s Rusijom i snabdevanja, a ona je sada presečena.
Takođe, profesor precizira da su posle zauzeća Kupjanska, operacije usmerene delom ka severu, Vovčansku i izbijanju na rusko-ukrajinsku granicu, u drugom pravcu ka jugu radi okruženja te grupacije oko Izjuma.
"I Izjum i Vovčansk su zauzele ukrajinske trupe. Što se Izjuma tiče, on je zaista veoma važan i u operativnom, a može se reći i u strateškom smislu. Rusi su vodili boj za Izjum više od dva meseca da bi sad praktično bili poraženi za svega nekoliko dana. To je otprilike tri do tri i po hiljade kvadratnih kilometara koje je Ukrajina sada vratila pod svoju kontrolu", naglašava Životić.
Posebno ukazuje da je to, za ukrajinsku stranu, od velike psihološke važnosti.
Kakav se ishod može očekivati narednih dana Što se tiče razvoja dalje situacije, prema istoričaru postoje dve mogućnosti i prva je uslovljena vremenskim periodom, zavisi od jeseni koja dolazi.
Smatra da sada zavisi da li će ukrajinske trupe, s obzirom na zamah ofanzive, jer radi se o izuzetno velikom prostoru, stati na određenoj liniji, pre svega na jednoj od prirodnih barijera, budući da se približava jesen.
Samim tim, upozorava da je na prostoru Donbasa, s obzirom na klimatske uslove i samu konfiguraciju tla, zaista veoma teško i gotovo nemoguće voditi aktivne vojne operacije u periodu koji dolazi.
"Ukoliko ta ofanzivna operacija, a to je zaista teško reći, ide tako dobro i da je na ruskoj strani zaista tako teško stanje kao što se pojavljuje u mnogim medijima, da će oni onda gurati s tom operacijom do momenta dok mogu da izdrže, što je svakako rizično. To su neka dva moguća ishoda, a to ćemo znati veoma brzo u narednih nekoliko dana", zaključuje Životić.
Komentarišući medijske navode o navodno velikim gubicima Rusije, Životić navodi da se to  više na ruskoj strani i ne krije, iako tu, ističe, postoji kontrolisani protok informacija na zvaničnom nivou, iz zvaničnih saopštenja se može videti da je to tako.
"I možete na jednoj strani videti znake nezadovoljstva protivnika rata, ali i među ultradesno nastrojenim političkim grupacijama koje smatraju da je rusko rukovodstvo suviše mlako i da treba radikalnije da deluje", kaže profesor. 
"Očekujem pregovaračku platformu o Kosovu i Metohiji" Životić ukazuje da je, kada je počeo rat u Ukrajini, bilo sasvim jasno da će zapadni svet insistirati na što bržem, efikasnijem i trajnijem rešenju za Kosovo i Metohiju.
"Jasno se vidi da je došlo do ozbiljnih tektonskih poremećaja međunarodnih odnosa i da se sada postavlja neka nova gvozdena zavesa, neka nova linija razgraničenja interesnih sfera, koja će ići od Baltika do Crnog mora. Videćemo gde je ta linija i da te zapadne sile, praktično sve što je zapadno od te linije, smatraju ekskluzivnom zonom svog uticaja i prostora na kojem pretenduju da imaju glavnu reč i diktiraju postojeća rešenja", ističe Životić.
Posebna sednica parlamenta o Kosovu i Metohiji biće održana sutra, a kao što je ranije najavljeno, sednici će prisutvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ukoliko bude potrebno, rasprava će se voditi i 14. septembra.  
Životić ističe da mu je veoma drago da posle dužeg vremena Skupština Srbije raspravlja o Kosovu i Metohiji i da će predsednik na njoj izneti celokupnu situaciju, ali i očekuje da će se pojaviti naša pregovaračka platforma.
"Nadam se da će to zasedanje rezultirati deklaracijom, dokumentom koji će biti rezultat ozbiljnog političkog konsenzusa. Krajnje je vreme da mi kao država izađemo sa jasnim stavom prema vitalnom državnom problemu", smatra Životić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.