Islamska država Iraka i Levanta cilja i Srbiju

Izvor: Politika, 03.Jul.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država Iraka i Levanta cilja i Srbiju

Radikalna grupa planira da u narednih pet godina osvoji i proglasi balkanske države delom svog kalifata: Austriju, Mađarsku, deo Ukrajine, Španiju, Bliski istok, severnu Afriku i veliko područje Azije. – KolikoSrbiji preti realna opasnost od ekstremizma i mogućeg terorizma

Islamistička militantna grupa Islamska država Iraka i Levanta (Idil), koja je proglasila kalifat, odnosno islamsku državu na teritorijima u Iraku i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Siriji, objavila je petogodišnji plan za globalnu dominaciju. U njihovom planu prikazanom na mapi ova militantna grupa i njihov vođa Abu Bakr el Bagdadi planira da osvoji i Srbiju.

Osim balkanskih država: Austrije, Mađarske i dela Ukrajine, kalifat bi trebalo da obuhvata i Španiju, Bliski istok, severnu Afriku i veliko područje Azije, a u njemu bi vladali strogi šerijatski zakoni.

El Bagdadi je proglašen kalifom Ibrahimom i vođom „svih muslimana u svetu”, a grupacija je muslimane pozvala da „iskažu vernost” novom vladaru te odbace demokratiju i ostalo smeće sa zapada. Nakon proglašenja kalifata, Idil je promenio ime u Islamska država.

Na čelu Idila je misteriozni Abu Bakr el Bagdadi, kojeg su mnogi već prozvali novim Osamom bin Ladenom, a Amerikanci nude 10 miliona dolara za njegovu glavu. Opisuju ga kao izrazito ambicioznog nasilnika vrhunskih taktičkih sposobnosti, ali o njemu nema mnogo poznatih detalja.

Objavljene su tek dve njegove fotografije, a i njihova autentičnost se dovodi u pitanje, s obzirom na to da se Bagdadi navodno retko otkriva i sopstvenim saborcima, kojima se obraća skrivajući lice maskom. Zbog toga je jedan od njegovih nadimaka i Nevidljivi šeik. Osim što krije lice, često se i lažno predstavlja tako da je postao neuhvatljiv.

Idil je osnovan 2004. godine i odmah je postao pridružena članica Al Kaide. U međuvremenu je preuzeo kontrolu nad svim Al Kaidinim operacijama u Iraku, ali je centrala terorističke mreže koju je osnovao Osama bin Laden objavila da ne želi nikakve veze s Bagdadijevom grupom.

Namere radikalnih islamista otvaraju pitanje koliko Srbiji preti realna opasnost od ovakve vrste ekstremizma i mogućeg terorizma. Posebnoako se zna da veliki broj mladih ljudi, uglavnom iz Novog Pazara, ide u Siriju da se bori na strani radikalnih islamista.

Opasnost od ove grupe militantnih islamista naročitodobija na značaju ako se zna da su nedavno „šamarali” spomenik Skenderbegu u Kačaniku, na Kosovu i Metohiji. Incident se podudario sa najavama povratka džihadista sa ratišta u Siriji i Iraku.

Kačanik je, u seriji izveštaja kosovskih i zapadnih obaveštajaca, označen kao ključno mesto za regrutaciju radikalnih islamista za ratove u Iraku i Siriji, ali i kao njihova baza prilikom povratka na Kosovo.

Na teritoriji centralne Srbije registrovani su, prema saznanjima „Politike”, novi pripadnici islamističkih grupa. Oni i dalje dolaze iz redova Bošnjaka i Albanaca, a u poslednje vreme sve više je i Roma u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Podrinju.

Ranije analize srpskih bezbednosnih institucija pokazale su da je u samom vehabijskom pokretu prisutna svojevrsna promena ideologije. Tačnije, aktivnosti vehabija su ranije uglavnom bili usmereni na američke ciljeve i interese u Evropi, ali sada se u tom pokretu intenzivno radi na podizanju i vaspitavanju nove generacije pripadnika pokreta.

Informacije do kojih su došle srpske službe bezbednosti ukazuju na to da je ideja radikalnih islamista da ta nova generacija privuče pokretu većinu umerenih i neopredeljenih muslimana na Balkanu, posebno među omladinom „čime bi se ostvario jedan od preduslova za otpočinjanje džihada”.

Podaci MUP-a Srbije govore da se obuka sa ovim ciljem već sprovodi u regionalnim islamističkim zajednicama, prevashodno u Bosni, a uporedno sa tim, nadareni mladići upućuju se na školovanje na islamske fakultete u Saudijsku Arabiju, Siriju i Egipat.

Radikalni islamisti kojih ima među vehabijama u Srbiji smatraju se bazom takozvane bele Al Kaide u Evropi. U MUP-u Srbije postoje podaci da je iz ovog pokreta poslednjih godina izraslo više terorističkih grupa koje karakteriše međusobna povezanost sa terorističkim organizacijama na globalnom nivou.

Primera za to ima dosta, a izneo ih je pre nekoliko godina Saša Mitrović, pomoćnik direktora policije, u autorskom članku za „Reviju za bezbednost” koji izdaje Institut za međunarodnu politiku i privredu.

– Odluku o spremnosti osobe za džihad, uprkos iskazanoj želji, u prvom stepenu donosi lokalni šeik, nakon čega dobrovoljac prolazi kroz intenzivnu versko-ideološku i fizičku pripremu u nekom od centara višeg ranga, na primer u Maoči – objasnio je pomoćnik direktora srpske policije.

Mitrović je u istom članku izneo i zanimljiva operativna saznanja srpske policije. Po tim informacijama, među radikalnim islamistima Bošnjacima trenutno su najuticajnije dve frakcije: „Nusretovci” i „Tekfirovci”.

„Nusretovci” su skupina pod direktnim uticajem Nusreta Imamovića iz Maoče u BiH i mesdžita (zajednice koja obavlja verske obrede na jednom mestu) „Tevhid” u Beču kojeg predvodi Adem Demirović. Za ovu grupu „Nusretovaca” je karakteristično insistiranje na nužnosti džihada, a to je upravo i najčešća tema propovedi u organizaciji ove grupe.

Vođa druge grupe, „Tekfirovaca” na Balkanu je Necad Balkan iz Beča. Prema raspoloživim saznanjima, na koje se poziva pomoćnik direktora srpske policije, rukovodstvo ove grupe je donelo odluku da u propovedima ne pominje džihad, ali od njega, u perspektivi, nisu odustali. Odnosi među pomenutim frakcijama trenutno su loši, ali postoje pokušaji da se oni poprave.

Mitrović navodi da su u Srbiji aktivne i druge malobrojne skupine, na primer „Ebu muhamedovci” o čijem delovanju pomoćnik direktora policije nije dao neko podrobnije objašnjenje.

Dušan Telesković

objavljeno: 03.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.