Iranske bespilotne letelice u Ukrajini; Rusija: Gde su dokazi?

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 23:52

Iranske bespilotne letelice u Ukrajini; Rusija: Gde su dokazi?

Zapad nije izneo nijedan neoborivi dokaz da Rusija navodno koristi iranske bespilotne letelice u Ukrajini.

Ovo je izjavio na sastanku Saveta bezbednosti UN Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u svetskoj organizaciji.

Kako prenosi Ria novosti, danas je održan sastanak Saveta bezbednosti UN posvećen primeni Rezolucije 2231, kojom je obezbeđeno stvaranje Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA).

Niz zapadnih zemalja, uključujući Sjedinjene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Američke Države, Francusku i Veliku Britaniju, ponovo je optužio Rusiju da koristi iranske bespilotne letelice u Ukrajini, što, po njihovom mišljenju, predstavlja kršenje ove rezolucije.

"Neprekidno pokušavaju da optuže Iran za kršenje paragrafa 3.4 Aneksa B Rezolucije 2231 Saveta bezbednosti UN. I Iran i Rusija su u više navrata odgovorili da nisu obezbeđeni nepobitni dokazi koji bi potkrepili ove optužbe. Sve što imamo je neka vrsta sumnje i nejasne procene zasnovane na informacijama iz otvorenih izvora", rekao je Nebenzja.

Zapadne zemlje su više puta tvrdile da Iran navodno isporučuje dronove Rusiji za vojne operacije u Ukrajini, ističući da je takav transfer kršenje rezolucije 2231 (obezbeđivanje stvaranja JCPOA).

Moskva i Teheran su negirali takve optužbe. Iranski stalni predstavnik pri UN nazvao je takve optužbe neosnovanim, pošto je zabrana oružja u Rezoluciji 2231 prestala da važi 18. oktobra 2020. godine, što znači da se transfer oružja u ili iz Irana više ne odnosi na ovu rezoluciju.

Prema JCPOA, embargo na oružje Iranu je ukinut 18. oktobra 2020. Ranije su isporuke oružja bile moguće samo uz dozvolu Saveta bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.