Intervencija Rusije bila bi greška

Izvor: B92, 23.Feb.2014, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intervencija Rusije bila bi greška

Vašington -- Savetnica za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Suzan Rajs ocenila je danas da bi bila "ozbiljna greška" ukoliko bi Rusija vojno intervenisala u Ukrajini.

Upitana o mogućnosti da Putin pošalje ruske trupe u Ukrajinu, Rajs je u današnjem gostovanju na američkoj nacionalnoj televiziji NBC istakla da niti je u interesu Rusije niti Ukrajine da dozvole podelu zemlje ili novu eskalaciju nasilja.

Rajs >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je navela da su se u telefonskom razgovoru u petak predsednik SAD Barak Obama i ruski predsednik Vladimir Putin složili da političko rešenje u Kijevu treba da osigura jedinstvo zemlje i pravo Ukrajinaca da izražavaju slobodnu volju.

Obamina savetnica je najavila da će u narednim sedmicama Vašington sarađivati sa Evropom i međunarodnim organizacijama kako bi pomogli ukrajinsku ekonomiju, koju je opisala kao "krhku".

U prošlonedeljnoj eskalaciji demonstracija u Kijevu, u sukobima policije i demonstranata poginulo je najmanje 77 ljudi. Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič i vođe opozicije potpisali su u petak sporazum o okončanju krize, da bi parlament juče smenio predsednika Janukoviča. Nova vlada nacionalnog jedinstva trebalo bi da bude formirana do utorka.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Moskva: Bolje da Rajsova savetuje američko rukovodstvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2014, 13:47

Rusija smatra da bi američka savetnica za nacionalnu bezbednost, Suzan Rajs, trebalo pre da savetuje rukovodstvo svoje zemlje da izbegne primenu sile u Ukrajini nego Rusiju, javila je agencija Interfaks pozivajući se na neimenovani izvor iz ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.