Izvor: MozzartSport.com, 17.Avg.2020, 10:21

Inter stavlja tačku na Šahtjorovu sambu

Milanski tim u odličnoj formi, briljira Romelu Lukaku. Aleksis Sančez ne može da pomogne saigračima zbog povrede. Ukrajinski šampion se oslanja na brojne Karioke

Ko će na megdan Kraljici Lige Evrope, Sevilji, "večitom pobedniku" ovog takmičenja? Andalužani su u nedelju u Kelnu pobedili Mančester Junajted sa 2:1 i čekaju rivala u borbi za trofej, a on će biti poznat posle večerašnjeg dvoboja (21.00) >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Intera i Šahtjora na Merkur Špil Areni u Diseldorfu.

Prisustvo velikana u završnici ovosezonske Lige Evrope bacilo je Šahtjor, neopravdano, u drugi plan. Šampion Ukrajine za malo je ostao bez nokaut faze Lige šampiona u grupi sa Mančester Sitijem, Atalantom i Dinamo Zagrebom, pa je morao da se zadovolji učešćem na slabijem evropskom takmičenju. Međutim, nije to demoralisalo momke Luisa Kastra. Klub iz Donjecka je u dvomeču prvo “petardirao“ Benfiku, potom i Volfsburg, da bi u prethodnom kolu Bazelu, ekipi koja je do tada na pet uzastopnih utakmica u Ligi Evrope uspela da sačuva mrežu. Sambom svojih Brazilaca, koji su učestvovali kod svih golova protiv švajcarskog tima, Šahtjor je spakovao četiri komada i zakazao polufinale sa Interom.

Trener Nerazura Antonio Konte je posle nesuglasica sa upravom, brže-bolje izašao u javnost sa izjavom kako će od milanskog tima napraviti pobedničku ekipu, počevši već od Lige Evrope. I to na delu već polako pokazuje. Inter je sezonu u Seriji A završio kao drugoplasirani, sa bodom zaostatka za Juventusom, sa osam vezanih mečeva bez poraza, a tom nizu pridodao još dva trijumfa, protiv neugodnog Hetafea sa 2:0 i još kvalitetnijeg Bajera iz Leverkuzena sa 2:1 u četvrtfinalu. Odbrana je naštelovana, na poslednjih šest mečeva primila je samo jedan gol i čini se da je spremna da se suprotstavi Šahtjorovoj sambi.

Ukrajinski šampion godinama dominira u državi. Moćna ekipa biznismena Rinata Ahmetova nastavlja sa uspesima iako ne može da igra na svom stadionu u Donjecku koji je i oštećen posle ratnih dejstava u ovoj oblasti pre nekoliko godina. Ipak, nije odustao od ulaganja u fudbal, a omiljeni su mu Brazilci. U startnoj postavi Šahtjora protiv Bazela u četvrtfinalu našlo se mesta za četvoricu Karioka, mada su i Ukrajinci Marlos i Moraes Žunior rođeni u Brazilu. Na klupi za rezerve šansu su čekala još sedmorica Karioka, a u nastavku su igrala trojica. Uz njih, ekipu čine najbolji ukrajinski igrači, golman Pjatov, Krivcov, Bondar, Matviljenko i Stepanenko. Šahtjor zna kako se osvajaju međunarodna takmičenja. U sezoni 2008/2009 ekipa iz Donjecka je osvojila tada Kup UEFA.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Ukrajinci najveće nade polažu u napadača Žuniora Moraeša. On je postigao ove sezone na sedam utakmica u Ligi Evrope pet golova, a imao je dve asistencije. Trener ukrajinskog šampiona Luis Kastro moći će da računa i na Gruzina Davita Kočalova koji je odradio suspenziju zbog kartona na meču protiv Bazela u četvrtfinalu. Zbog povrede za sastav ne konkurišu Brazilac Ismaili i Maksim Mališev.

Loša vest za italijanskog stručnjaka Antonio Kontea je da će Aleksis Sančez morati da propusti meč zbog povrede mišića koji je zadobio na treningu. Čileanac je igrao odlično u finišu sezone u Seriji A. Bio je džoker u mnogim mečevima. Van stroja je odavno i urugvajski vezista Matijas Vesino.

Iskusni trener Intera Konte drži se parole da tim koji dobije se ne menja. U prethodne dve evropske utakmice, protiv Hetafea i Bajera iz Leverkuzena, počeo je sa identičnom postavom u formaciji 3-5-2. Na golu je bio Handanovič, u odbrani Bastoni, De Fraj i Godin, na sredini Galjardini, Brozović, Barela, D’Amrozio, nešto istureniji Englez Jang, dok je udarni tandem napadača Lautaro Martinez i Romelu Lukaku. Šansu sa klupe čeka zimsko veliko pojačanje iz Totenhema, Danac Kristijan Eriksen.

Dok je Argentinac Martinez u lošoj formi u finišu sezone, priče oko prelaska u Barselonu sigurno su ostavile traga, briljira robusni Belgijanac Lukaku. On je na meču protiv Bajera ima često ulogu vaterpolo centra. Dobro se zagradi u šesneastercu, a rivali mu ništa ne mogu. Tako je i postigao gol nemačkom timu i zadavao velike probleme Farmaceutima. U debitantskoj sezoni u dresu milanskog kluba već je postigao 31 gol – 23 u Seriji A, dva u Ligi šampiona, četiri u Ligi Evrope i dva u Kupu Italije. Imao je i pet asistencija u 49 utakmica za Nerazure.

Konte je na konferenciji za medije hvalio rivala.

"Mislim da je tajna uspeha Šahtjora što nije mnogo menjao tim poslednjih godina. Trener jeste nov, ali je naš rival pokazao da je konstantan, da ima mnogo talentovanih igrača. Svake godine izbaci nove, odlične fudbalere i ja im čestitam na tome. Šahtjor je najjači tim protiv koga ćemo igrati ove sezone u Ligi Evrope, ali naš cilj je jasan. Želimo u finale“, rekao je italijanski stručnjak na klupi Intera.

Iskusni štoper Intera, Dijego Godin, dva puta je podizao trofej Lige Evrope u karijeri.

"Šahtjor je tim koji je igrao Ligu šampiona, najbolji su u svojoj državi i imaju veoma kvalitetne igrače. Dinamičan je tim, bekovi se često pridodaju u napadu, brzi su, agresivni“, hvali iskusni štoper tim iz Donjecka.

Biće ovo treći duel dva tima. Prethodni put sastali su se pre deceniju i po u trećoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona kada je Inter slavio ukupnim rezultatom 3:1. Šahtjor je u međuvremenu uspeo i da osvoji međunarodni kup 2009. godine, dok je Inter posle podizanja trofeja 1998. najdalje stigao do polufinala četiri godine kasnije. Milanski tim nije igrao finale nekog evroskog takmičenja već 10 godina. Poslednni put je to se dogodilo 2010. godine kada je postao šampion Evrope, a na klupi Intera sedeo je Portugaalac Žoze Murinjo, dok je na terenu bio Dejan Stanković, sadašnji trener Crvene zvezde. U finaliu je pao Bajern iz Minhena sa 2:0, a briljirao je Argentinac Dijego Milito, dvostruki strelac.

INTER – ŠAHTJOR DONJECK (21.00)

Diseldorf: Merku Špil Arena

Sudija: Šimon Marčinjka (Poljska)

INTER: Handanovič, Godin, De Fraj, Bastoni, Galjardino, Brozović, Barela, D’Ambrozio, Jang, Lukaku, Martinez.

ŠAHTJOR DONJECK: Pjatov – Dodo, Krivcov, Bondar, Matviljenko – Antonio, Stepanenko, Marlos, Alan Patrik – Tajson, Moraeš.

LIGA EVROPE - POLUFINALE (JEDAN MEČ)

Nedelja

Sevilja - Mančester junajted 2:1 (1:1)

/Suso 26, De Jong 78 - Bruno 9 penal/

Ponedeljak

21.00: (1,70) Inter (3,90) Šahtjor (4,80)

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.