Imaju osetljiv sluh: Britanci smanjili obuke Ukrajinaca iz bizarnog razloga

Izvor: B92, 13.Sep.2023, 00:00

Imaju osetljiv sluh: Britanci smanjili obuke Ukrajinaca iz bizarnog razloga

Britanska vojska smanjila je broj treninga za ukrajinske vojnike za trećinu nakon brojnih žalbi građana koji žive u susedstvu vojnih poligona na nesnosnu buku.

Obuka za ukrajinske vojne snage u vojnoj bazi Lid Rejndžes u Kentu ograničena je nakon što su se okolni stanovnici žalili na veliku buku od paljbe iz vatrenog oružja, ali i na eksplozije i dim, piše britanski "Tajms".

Kako se navodi, više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pisama stiglo je na adresu Gradske skupštine Lida u kojima se traži da se nešto preduzme povodom buke sa vojnog poligona, a nakon toga Ministarstvo odbrane odlučilo je da smanji broj treninga za Ukrajince za 30 odsto.

Alan Smart (63) koji živi u blizini 150 godina stare vojne baze zatražio je čak da baza bude zatvorena.

"Eksplozije su zaista bučne. Prozori podrhtavaju od njih. To je ubistvo - mrzim što živim ovde, ali je nevolja o tome što iznajmljujemo", rekao je Smart, a prenosi britanski list.

Navode se i reči Vivijan Ford koja sa mužem već sedam godina živi preko puta Kampa za vojnu obuku u Lidu, a koja opisuje da cela kuća vibrira od detonacija.

Velika Britanija bila je domaćin za 17.000 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine od početka sukoba u ovoj zemlji kao deo "Operacije Interfleks". Većina je prošla standardnu intenzivnu petonedeljnu obuku, ali je bilo i onih koji su imali specifičnu ratnu obuku, navodi se u tekstu.

Britanski marinci obučavali su 900 ukrajinskih komandosa za napad amfibijama, u nastojanju da pokušaju da probiju ruske linije preko Dnjepra, a ukrajinske vojnike Britanci su obučavali i kako da koriste tenk "čelindžer 2".

"Telegraf" citira i stanovnike Lida koji "patriotski" trpe buku sa vojnog poligona i podržavaju Ukrajince koji, kako kaže Džun Bomont (80) "samo brane svoju otadžbinu".

Portparol Ministarstva odbrane kaže da se u bazi Lid Rejndžes održavaju veoma važne obuke od ranih 1900-tih.

"Smanjili smo broj obuka. Imamo stroge procedure nadzora kako bismo obezbedili da buka ostane ispod nivoa dogovorenog sa lokalnom zajednicom, iako na jačinu zvuka i rasprostiranje može uticati pravac vetra i vremenski uslovi", objasnio je portparol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.