Igraju se

Izvor: B92, 01.Sep.2023, 09:13

"Igraju se"

Načelnik glavnog obaveštajnog odeljenja Ministarstva odbrane Ukrajine, Kiril Budanov, prokomentarisao je razmeštanje ruskog nuklearnog naoružanja u Belorusiji.

Budanov je tokom posete izjavio da je razmeštanje nuklearnog naoružanja na teritoriji Belorusije velika geopolitička igra.

"Ovo je sredstvo nuklearnog odvraćanja i ulivanje straha. Inače, što se tiče nuklearnog naoružanja Belorusije, prve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bojeve glave su isporučene pre samo nekoliko dana. Pre toga je sprovedena obimna obuka na nuklearnim simulatorima", rekao je Budanov.

Međutim, rekao je da su se rezultati beloruskog treninga pokazali katastrofalnim.

"Pročitao sam originalne dokumente na osnovu rezultata obuke. Za Beloruse prilično ružna dokumenta. Ruska administracija odgovorna za nuklearno oružje napisala je da je na osnovu rezultata obuke na nuklearnim simulatorima za sistem Iskander uočeno da je Belorusija potpuno nepripremljena za upotrebu ovog oružja.“ objasnio je Budanov.

Podsetimo, Rusija je pre nekoliko meseci najavila razmeštanje taktičkog nuklearnog naoružanja na teritoriji Belorusije. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je naglasio da je odluka doneta u skladu sa ranijim zajedničkim dokumentima koji, između ostalog, uključuju zajedničku odbrambenu politiku Rusije i Belorusije.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je naglasio da će Belorusija u slučaju napada biti spremna da upotrebi nuklearno oružje za odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.