IDITE DOK JE JOŠ MOGUĆE Stejt department evakuiše ambasadu, sve veći broj država poziva svoje građane da HITNO NAPUSTE UKRAJINU

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2022, 14:53

"IDITE DOK JE JOŠ MOGUĆE" Stejt department evakuiše ambasadu, sve veći broj država poziva svoje građane da HITNO NAPUSTE UKRAJINU

U objavi na Tviter nalogu ambasade SAD u Kijevu ocenjuje se da to gomilanje snaga ukazuje na potencijal za značajnu vojnu akciju.

Stej departmet je naložio osoblju američke ambasade u Kijevu koje ne obavlja hitne poslove da napusti Ukrajinu zbog, kako je navedeno, stalnih izveštaja o gomilanju ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

- Uprkos smanjenju diplomatskog osoblja, glavni tim ambasade, naše posvećene ukrajinske kolege i Stejt department i američko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osoblje širom sveta nastaviće neumorno da ulažu diplomatske napore i napore da podrže bezbednost, demokratiju i prosperitet Ukrajine - navedeno je u objavi.

Nemačka, Belgija i Litvanija preporučile su svojim državljanima da napuste Ukrajinu, što su danas učinile i Australija, Novi Zeland i Kuvajt, dok je Stejt department naložio osoblju ambasade u Kijevu koje ne obavlja hitne poslove da napusti tu zemlju.

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od svojih državljana da napuste ukrajinsku teritoriju, osim ukoliko njihov boravak tamo nije apsolutno neophodan, preneo je Rojters.

- Nemci koji borave tamo pozvani su da razmotre - odlazak iz Ukrajine, navelo je ministarstvo na Tviteru.

Ministarstvo spoljnih poslova Belgije saopštilo je u subotu da savetuje građanima kraljevine da se uzdrže od bilo kakvih putovanja na celu teritoriju Ukrajine i "snažno preporučuje" sunarodnicima koji su već tamo da napuste zemlju.

- Ukoliko situacija ( na rusko-ukrajinskoj granici ) eskalira, evakuacija iz Ukrajine se ne može garantovati. Zbog toga se preporučuje da se napusti zemlja dok je to moguće - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu belgijskog ministarstva, prenosi Interfaks.

Ministarstvo spoljnih poslova poziva belgijske državljane, čije prisustvo u Ukrajini "nije apsolutno neophodno", da napuste zemlju.

Sličnu preporuku objavilo je i litvansko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Naš savet je jasan, ovo je opasna stiuacija i trebalo bi da napustite Ukrajinu", poručio je australijski premijer Skot Morison na konferenciji za novinare.

Sličnu poruku uputilo je i novozelandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Novi Zeland nema diplomatsko predstavništvo u Ukrajini i sposobnost vlade da pruži konzularnu pomoć Novozelanđanima u Ukrajini je time veoma ograničena - navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je ocenilo da bi se "bezbednosna situacija mogla promeniti u kratkom roku i državljani Novog Zelanda ne bi trebalo da se oslone na pomoć ako se evakuišu u tim okolnostima". Upozorenje Australije i Kanade usledilo je pošto je američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio da bi Rusija u svakom trenutku mogla da izvrši napad u Ukrajini a Vašington i druge zapadne prestonice zatražile od svojih državljana da napuste ukrajinsku teritoriju, podsetio je Rojters.

Vlada Velike Britanije juče je preporučila britanskim državljanima da napuste Ukrajinu dok su komercijalna sredstva još dostupna, kao i da ne putuju u tu zemlju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.