I komšije za zabranu?

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 08:28

I komšije za zabranu?

Rumunska vladajuća Socijaldemokratska partija (PSD) saopštila je da će tražiti od koalicione vlade da uvede privremenu zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine.

PSD će tražiti od vladajuće koalicije da donese političku odluku da se omogući donošenje privremene uredbe, navela je ta stranka u saopštenju, preneo je Rojters.

Mera je potrebna da bi se zaštitili rumunski poljoprivrednici jer nadoknade koje je obezbedila Evropska komisija "ne mogu da pokriju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukupnu štetu koju su oni pretrpeli", istakao je PSD.

Istovremeno, Rumunija mora da nastavi da podržava Ukrajinu olakšavanjem tranzita poljoprivrednih proizvoda u druge zemlje Evropske unije ili preko komercijalnih crnomorskih ruta, navela je stranka.

Rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea, član PSD, treba da razgovara sutra sa svojim ukrajinskim kolegom.

Zabranu uvoza žitarica su uvele Poljska, Mađarska i Slovačka, a Bugarska je saopštila da razmatra uvođenje zabrane.

Varšava je, uprkos tome što je snažan politički saveznik Kijeva, otišla korak dalje zaustavljanjem tranzita.

Ukrajina već drugi dan održava razgovore sa poljskim kolegama da deblokiraju izvoz hrane i žitarica preko Poljske.

Jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, Ukrajina, morala je zbog blokade crnomorskih luka da pronađe alternativne puteve za transport žita preko Poljske i Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.