Izvor: RTS, 07.Maj.2022, 14:40

Hrvatska potvrdila da je u Ukrajini zarobljen njihov državljanin

Hrvat V. P., koji je ratovao protiv ruske vojske u Marijupolju zarobljen je prilikom pokušaja da se sa svojim saborcima probije iz tog grada.
Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova potvrdilo je da je u Ukrajini uhapšen hrvatski državljanin, ne iznoseći više detalja zbog, kako kažu, osetljivosti situacije.

"MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije", kažu iz ministarstva.
Na snimku koju je objavio RT Hrvat V. P. kaže da je zarobljen prilikom pokušaja da sa nekoliko drugih boraca napusti Marijupolj.
"Napuštali smo Marijupolj i hodali smo pješice 260 kilometara skrivajući se, hodali smo samo noću, izbjegavali svaki mogući kontakt", rekao je on.
Plan je propao kada su naišli na rusku artiljerijsku jedinicu kojoj su se predali.
"Ušao u vojsku zbog ukrajinskog državljanstva"Objasnio je i da se pridružio redovima ukrajinske vojske još 2020. godine kako bi dobio ukrajinsko državljanstvo.
Tada se to činilo, dodaje on, kao dobra ideja, budući da je linija fronta u Donbasu bila "stacionarna".
"Moj razlog zašto želim dobiti ukrajinsko državljanstvo je taj što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htjela otići iz Ukrajine", rekao je on.
Muškarac je navodno prethodno u hrvatskoj vojsci proveo pet godina. Insistirao je na tome da nije imao pravo borbeno iskustvo.
"Pet godina sam bio pješak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam prije bio uključen ni u kakve sukobe", rekao je on.
Rekao je i da je imao malo iskustva iz prve ruke s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput puka "Azov".
"Želim preživjeti, neću više uzeti oružje u ruke"Tvrdi da nikada više ne bi uzeo oružje u ruke i da će se verovatno pridružiti nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom crvenom krstu ako bude oslobođen.
Navodi da je odluka da dobije ukrajinsko državljanstvo služenjem u vojsci bila pogrešna.
"Vjerujem da sam trebao tražiti druge načine za stjecanje ukrajinskog državljanstva, a ne služenje u oružanim snagama. Želim preživjeti, želim živjeti. Ne želim više nikada u životu uzeti oružje u ruke", poručio je V. P.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zarobljen hrvatski državljanin koji se borio na strani Ukrajine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Maj.2022

Hrvatskog državljanina koji se borio na strani Ukrajine u Mariupolju zarobile su ruske snage, izvijestili su hrvatski mediji u subotu, 7. maja, kako prenosi agencija Associated Press. Hrvatsko ministarstvo inostranih poslova je potvrdilo da "ima saznanja o zarobljenom hrvatskom državljaninu" i radi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.