Holandija optužuje Rusiju za hakerski napad

Izvor: Mondo, 04.Okt.2018, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandija optužuje Rusiju za hakerski napad

Holandske vlasti sprečile su pokušaj ruskih obaveštajnih agenata u aprilu da hakuju Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i istragu o padu malezijskog aviona iznad Ukrajine, tvrdi ministarka odbrane Ank Bijleveld.

Foto: AP Photo

Na konferenciji za novinare u Hagu Bijleveldova je pozvala Rusiju da prestane sa svojim sajber aktivnostima koje imaju za cilj "podrivanje" zapadnih demokratija, preneo je Rojters.

Na osnovu prezentacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << šefa holandske vojne obaveštajne agencije, četvorica Rusa su došla u Holandiju 10. aprila i uhvaćena su sa obaveštajnom opremom u hotelu pored sedišta Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

U to vreme OPCW je radio na utvrđivanju supstance upotrebljene u napadu na ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije i supstance korišćene u napadu na Dumu u Siriji.

Govoreći o ruskom pokušaju da hakuju istragu o padu malezijskog aviona, Bijleveldova je rekla da su oni bili svesni interesovanja ruskih obaveštajnih službi za istragu i da su preduzeli odgovarajuće mere, preneo je AP.

Ruski hakeri mogu da "ugase" Ameriku

Četvorica Rusa su uhapšena 13. aprila i proterana u Rusiju, izjavio je holandski general major Ono Ejchelshejm.

Oni su planirali da otputuju u laboratoriju u Špicu u Švajcarskoj koju OPCW koristi za analizu uzoraka hemijskog oružja, rekao je on.

Ruska vojna obavestajna služba je aktivna ovde u Holandiji... gde je sedište velikog broja međunarodnih organizacija, rekao je Ejchelshejm.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Holandske vlasti spriječile pokušaj ruskog hakovanja OPCW

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Okt.2018

AMSTERDAM - Holandske vlasti sprečile su pokušaj ruskih obavještajnih agenata u aprilu da hakuju Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i istragu o padu malezijskog aviona iznad Ukrajine, tvrdi ministarka odbrane Ank Bijleveld.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.