Hoćete da radite u Češkoj? Od septembra sve lakše

Izvor: Mondo, 20.Jun.2018, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoćete da radite u Češkoj? Od septembra sve lakše

Češka se sprema da od septembra proširi režim olakšanog zapošljavanja stranih radnika, pored Ukrajine i na Srbiju. Pročitajte sve detalje...

Foto: Mondo/Goran Sivački

I dok u Srbiji nema dovoljno radnih mesta u zemljama srednje Evrope radnici nedostaju i potražnja za radnom snagom je velika, pre svega u industrijskim zonama.

U Slovačkoj i Češkoj rado zapošljavaju srpske radnike i to >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << najčešće u automobilskoj industriji, pa se mnogi naši građani odlučuju da odu u inostranstvo da bi obezbedili egzistenciju.

Sada Češka uvodi i olakšice za ljude iz Srbije koji žele da rade u toj zemlji.

Češka se sprema da od septembra proširi režim olakšanog zapošljavanja stranih radnika, pored Ukrajine i na Srbiju, kako bi češka preduzeća po olakšanom i ubrzanom režimu mogla da potraže 1.000 radnika godišnje.

Mislite da u Slovačkoj radite legalno? E, pa NE

Privredna komora Češke, zbog sve većih teškoća preduzeća da nađu kvalifikovane radnike, tražila je još prošle godine da se program karta zaposlenog po kome u Češku može da dođe na rad duži od tri meseca 19.600 Ukrajinaca godišnje i po 1.000 Filipinaca i Mongola, proširi i na Srbiju. Ministarstvo spoljnih poslova predlaže zato da uskoro vlada usvoji program Režim Srbija, za 1.000 zaposlenih godišnje koje preduzeća ne mogu da nađu u Češkoj.

Poslednjih meseci bio je povećan interes čeških preduzeća za radnike iz Srbije, a ambasada Češke u Beogradu nije u stanju da izađe na kraj sa porastom zahteva za vize od 100 odsto i čekanje da se podnese zahtev se proteže i na tri meseca, navodi iz obrazloženja češkog MSP-a današnje Pravo.

A USLOVI...

Preko olakšanog režima koji bi za Srbiju trebalo da važi od septembra ove godine češka preduzeća sa više od 10 zaposlenih koja posluju najmanje dve godine u proizvodnji, uslugama ili javnom sektoru, uz preporuku agencije Čehinvest ili asocijacija privrednika, mogu da potraže kvalifikovanu radnu snagu i u Srbiji a za radnike koje nađu zatraže po ubrzanom jednostavnijem režimu kartu zaposlenog i radnu dozvolu.

Preduzeća su dužna da radnika iz Srbije zaposle na najmanje godinu dana i to po istim uslovima i uz istu platu kakvu imaju češki zaposleni, a ako preduzeće traži više od 30 radnika, mora da postigne dogovor sa predstavnicima lokalnih vlasti u mestima gde će srpski radnici biti smešteni.

"Kontrolisani dolazak radnika koji zaista žele kod nas da rade i da zarađuju je koristan za našu privredu. Važno je i da se provere ljudi koji žele da rade u Češkoj da li imaju čist izvod iz krivičnog registra", kazao je za dnevnik "Pravo" predsednik Odbora za spoljnu politiku Poslaničkog doma češkog parlamenta, Vit Rakušan.

Problem nedostatka radne snage u regionu Srednje Evrope dramatično se pojačava poslednje dve godine, a krajem maja u Češkoj poslodavci su nudili 283.243 slobodna radna mesta, od čega se procenjuje da bi strani radnici mogli da popune čak 194.049.

Nedostatak radne snage i problemi čeških preduzeća koji zbog toga moraju da otkazuju neke isporuke, propadaju im poslovi ili kao najveći proizvođač automobila, Škoda iz Mlade Boleslave razmatraju da prošire proizvodnju u neku drugu zemlju, jer u Češkoj ne mogu da nađu radnike, prvi put je ove godine naterao Čehe da revidiraju uvrežene predrasude da im Ukrajinci, Srbi ili drugi stranci kradu radna mesta.

Dok je u proleće 2014. kada je nezaposlenost dostizala u Češkoj 8,3 odsto, čak 73 odsto Čeha prema redovnoj anketi agencije STEM smatralo da zbog stranaca Česi ne mogu da nađu posao, u aprilu ove godine, kada je stopa nezaposlenosti spala na 3,2 odsto, na gastarbajtere tako negativno gleda sada 49 odsto Čeha.

Povećao se i procenat Čeha koji su uvereni da je dolazak stranih radnika jedino rešenje za probleme privrede, sa 41 odsto u martu 2014. godine, na 55 odsto ovog aprila.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Od septembra u Češkoj olakšani režim zaposlenja za 1.000 radnika godišnje iz Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jun.2018

Češka se sprema da od septembra proširi režim olakšanog zapošljavanja stranih radnika, pored Ukrajine i na Srbiju, kako bi češka preduzeća po olakšanom i ubrzanom režimu mogla da potraže 1.000 radnika godišnje...Privredna komora Češke, zbog sve većih teškoća preduzeća da nađu kvalifikovane...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.