Hil: Ukrajinska kriza veoma ozbiljna za ceo svet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2022, 18:21

Hil: Ukrajinska kriza veoma ozbiljna za ceo svet

Nema dileme da je ukrajinska kriza ozbiljna i teška za ceo svet, ne samo za Evropu, Balkan i Srbiju, i pitanje je za sve nas da li ćemo iz nje izaći jači ili slabiji, a ja verujem da možemo biti jači, rekao je danas američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, koji je prisustvovao Skupštini Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Hil je novinarima, uoči Skupštine NALED, rekao da je veoma ponosan na saradnju Ambasade SAD sa tom organizacijom, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predstavlja dobru vezu lokalne administracije sa poslovnom zajednicom.

Predsednik Upravnog odbora NALED Vladimir Cvetković izjavio je da će u narednom trgodišnjem periodu fokus te organizacije biti na zelenoj agendi, unapređenju uslova za investiranje i unapređenju kvaliteta donošenja propisa.

Nastavićemo da radimo na tome da olakšamo komunikaciju privatnog i civilnog sektora sa državom, rekao je on.

Na pitanje koliko to što još nema vlade Srbije posle aprilskih izbora otežava reformske procese, Cvetković je rekao da NALED iz godine u godinu radi na svojoj Sivoj knjizi, kao putokazu i semaforu za reforme, koje se odvijaju nezavisno od toga da li je izborna ili redovna godina u radu vlade.

Objektivno, kada nemate pun kapacitet vlade neki projekti, procesi i zakonski predlozi kasne, ali je najvažnije da su prioriteti tu. Verujemo da će se sa izborom nove vlade ti procesi ubrzati i rad nastaviti u dobrom pravcu, kazao je Cvetković.

Govoreći na Skupštini NALED, Cvetković je ukazao da podaci pokazuju da je u svakoj od protekle četiri godine realizovano do 92 odsto aktivnosti iz strateškog plana koji je organizacija usvajala.

Među prioritetima koje će NALED zagovarati u narednim godinama su dalji razvoj E-uprave i E-poslovanja, suzbijanje sive ekonomije, podrška privredi na lokalu, kao ipodsticanje regionalne sradaje i evropskih integracija, rekao je on.

Hil je istakao da je veliki rad NALED jedan od glavnih razloga što je Srbija viđena kao dobro mesto za poslovanje, navodi se u saopštenju te organizacije sa Skupštine.

U proteklih pet godina, naveo je Hil, direktne strane investicije iz SAD premašile su četiri milijarde dolara, ali Srbija ne može da se osloni samo na skorašnja poboljšanja.

Održivost rasta na dugi rok zahteva dalju psovećenost reformama koje doprinose punoj usklađenosti Srbije sa Evropskom unijom, zaključio je Hil.

Skupštini NALED prisustvovali su ministarka privrede Anđelka Atanasković i ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.